Een nadeel aan het hebben van huisdieren is, dat we ze waarschijnlijk overleven. Je gunt het hen om rustig, zonder pijn, in hun favoriete mandje vredig in te slapen als het zo ver is. Maar dat is niet altijd gegeven: een natuurlijke dood is vaak niet de meest vriendelijke. Om eigenaren van huisdieren te helpen met beslissingen over het levenseinde van hun huisdier, heeft dr. Alice Villalobos een beslissingsinstrument ontwikkeld op basis van zeven kwaliteitsindicatoren.
Huisdieren zijn onderdeel van het gezin en afscheid van ze nemen valt vaak erg zwaar. Hoe fijn zou het niet zijn als je geliefde hond of kat – wanneer zijn tijd gekomen is- rustig en vredig op een natuurlijke manier zijn laatste adem zou uitblazen, comfortabel liggend op zijn favoriete kussentje bij de verwarming? Dat is het einde dat velen van ons voor hen wensen.
Maar uit onderzoek blijkt dat een natuurlijke dood voor onze huisdieren vaak helemaal niet het meest vredig of diervriendelijk is. Zo kunnen honden en katten hun pijn erg goed verbergen, waardoor ze tegen hun levenseinde onnodig lang kunnen lijden. De keuze voor euthanasie ligt dan voor de hand, maar is vaak moeilijk. Wanneer, hoe en waar pas je het toe?
Dr. Alice Villalobos, een oncologische dierenarts in Californië, zegt dat veel huisdierbezitters een natuurlijke dood idealiseren zonder na te denken over wat dit eigenlijk betekent. Villalobos:
“Een zwak dier blijft niet lang zichtbaar in de natuur. Het zal ten prooi vallen aan roofdieren of de elementen, of een struik zoeken om onder te gaan liggen tot het sterft. Maar toen dieren werden gedomesticeerd, gaven ze die vrijheid op. Mensen beschermen hun huisdieren tegen van alles, zodat ze een lange tijd kunnen leven – en soms te lang.”
Dierenhospice
Villalobos heeft haar carrière gewijd aan het helpen van mensen bij beslissingen rond het levenseinde van hun huisdier. Ze creëerde een hospice-programma voor dieren dat ze ‘Pawspice’ noemt, om verwarring met een hospice voor mensen te voorkomen.
Haar programma is gericht op het verlengen van de kwaliteit van leven van huisdieren. Bijvoorbeeld door een zachte en vriendelijke behandeling voor kanker, of met ondersteunende zorg, zoals toedienen van vocht, zuurstof of pijnstillers. In sommige gevallen betekent het dat verzwakte huisdieren naar een waterbak of kattenbak worden gedragen. En ten slotte betekent het een waardig sterven, pijnloos en op het juiste moment.
Villalobos pleit voor euthanasie waarbij de eigenaar aanwezig is om het dier gerust te stellen. Ook is ze voorstander van sedatie bij euthanasie, waarbij het dier eerst in een zachte slaap wordt gebracht voordat het dodelijke middel wordt toegediend.
Pawspice van Dr. Villalobos geeft huisdieren een betere kwaliteit van leven door het geven van palliatieve zorg:
https://www.youtube.com/watch?v=AQQnbL2Ik8Q&feature=youtu.be
Beslissingsinstrument
Om eigenaren te helpen met beslissingen rond het levenseinde van hun huisdier, heeft Villalobos een beslissingsinstrument ontwikkeld op basis van zeven indicatoren. Deze “Levenskwaliteitschaal” wordt ook wel de HHHHHMM-schaal genoemd. Hij is voor eigenaren van honden en katten gratis te downloaden op de site van Pawspice.
In de Levenskwaliteitschaal wordt de huisdiereneigenaar gevraagd om 8 criteria te beoordelen op een schaal van nul tot tien, waarbij nul zeer slecht is en 10 de beste. Dit zijn:
- HURT (pijn) – Heeft het dier geen pijn? Is de pijnstilling afdoende? Kan het dier met gemak ademen of juist niet?
- HUNGER (honger) – Eet het huisdier genoeg? Helpt voeden met de hand?
- HYDRATION (hydratatie) – Is het dier uitgedroogd?
- HYGIENE (hygiëne) – Kan het dier zichzelf schoonhouden of is het mogelijk het schoon te houden? Lijdt het aan doorligwonden?
- HAPPINESS (geluk) – Vertoont het huisdier vreugde en interesse?
- MOBILITY (mobiliteit) – Kan de patiënt zonder hulp opstaan? Of is het wankel en struikelt het?
- MORE (meer) – Heeft uw huisdier meer goede dagen dan slechte? Is een gezonde band tussen mens en dier nog steeds mogelijk?
35 of hoger
Een huisdiereigenaar met een ziek dier zou deze schaal regelmatig opnieuw moeten bekijken, om de achteruitgang van een dier meten en de hospice-verzorging beter op het dier af te stemmen.
“Wanneer eigenaren met hun dierenarts overleggen wat ze per categorie voor hun dier kunnen doen, zijn ze vaak verrast over hoezeer ze de kwaliteit van leven van een huisdier nog kunnen verbeteren.”
Het doel is om het totaal van de verschillende categorieën op 35 of hoger te houden. Als het totaal onder de 35 begint te dalen, kan het de huisdiereigenaar helpen om een definitieve beslissing te nemen over euthanasie van hun huisdier. Want vaak wordt het oordeel vertroebeld als de hond nog eens kwispelt of de kat ligt te spinnen. De schaal helpt dan om het lijden van het dier weer in perspectief te zien. Hoewel het nooit een gemakkelijke beslissing zal worden, is het voor het dier dan wel de juiste beslissing.
Bronnen:
@Animals Today Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?