Het begint bij steeds meer gemeenten door te dringen dat het oplaten van ballonnen leidt tot onacceptabele milieuvervuiling en risico’s voor dieren, die de ballonnen aanzien voor voedsel. Inmiddels geldt in 60 gemeenten een ballonoplaatverbod en dit aantal groeit snel.

oplaten van ballonnen
In 60 Nederlandse gemeenten is het oplaten van ballonnen inmiddels verboden | Foto: publiek domein

Er komt weer een periode aan van landelijke feestdagen, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag, maar deze evenementen zullen steeds minder vaak vergezeld gaan van ballonoplatingen. Stichting De Noordzee heeft berekend dat inmiddels 17 procent van de Nederlandse gemeenten een verbod heeft ingesteld en 20 procent een ontmoedigingsbeleid kent.

In een jaar nam het aantal gemeenten met een verbod toe van 5 naar 17 procent en vorige week werd daar nog heel Schouwen-Duiveland aan toegevoegd. Op het eiland en in de gelijknamige gemeente gold al een verbod voor het oplaten van ballonnen tijdens grote evenementen, maar werden ook feestelijkheden als openingen aan toegevoegd, waarvoor geen vergunning aangevraagd hoeft te worden.

Snelle groei zichtbaar

Onderstaande grafiek van Stichting De Noordzee geeft een overzicht van ballonoplaatverboden in Nederland. Schouwen-Duiveland is nog niet in de kaart opgenomen (stand medio maart 2019):

oplaten van ballonnen
Status landelijke invulling ontmoedigingsbeleid ballonoplatingen in 2018 en in 2019 | Beeld: Stichting De Noordzee

Ballonnen, of wat er van overblijft, behoren tot de top 5 van meest gevonden afval op de Nederlandse stranden. Ook de touwtjes waarmee de ballonnen vastgehouden worden zijn enorm schadelijk en kunnen de veroorzaker zijn dat dieren verstrikt raken. Ballonnen worden ook aangetroffen in de maaginhoud van overleden watervogels en andere zeedieren, die de ballon of plastic afval aanzien voor voedsel.

Ballonnen belangrijke doodsoorzaak voor zeevogels

Hou ze lekker vast

Het is zeer hoopgevend dat de het oplaten van ballon niet wordt opgeëist als traditie ‘waar men moet afblijven’, maar als een gebruik dat niet langer te verantwoorden is wanneer we tegelijkertijd de wereldwijde plasticvervuiling willen aanpakken. Dus: ballonnen prima, maar hou ze lekker vast. Dan heb je er ook langer lol van.

oplaten van ballonnen
Meerkoet zwemt tussen afgedankte ballonnen en ander plastic afval | Foto: Ferdi’s – World/flickr

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel