De autoriteiten hebben deze maand 30 ton schubdieren en schubben in beslag genomen in Sabah, op Maleisisch Borneo. De recordvangst heeft smokkelaars een gevoelige slag toegebracht. 

schubben
In Sabah is een enorme hoeveelheid schubdieren en schubben in beslag genomen | Fotocredit: USFWS Headquarters Flickr via Compfight cc

Volgens netwerk TRAFFIC heeft de politie in Sabah twee locaties ontdekt waar schubdieren, of pangolins, werden verwerkt. Een 35-jarige Maleisische man, vermoedelijk de eigenaar van de onderneming, is aangehouden.

Ook levende dieren gered
Drie gekoelde containers gevuld met 1800 dozen gevuld met bevroren schubdieren werden in beslag genomen, evenals 572 bevroren schubdieren in vriezers en 361 kilo schubdierschubben. Gelukkig werden ook 61 pangolins aangetroffen die nog in leven waren. De dieren zaten in kooien en een kofferbak. Naast de gigantische hoeveelheid dode schubdieren bestond de vangst ook uit twee berenpoten en de lichamen van vier vliegende vossen.

Politiechef Omar Mammah gaf in een verklaring aan dat uit een eerste onderzoek blijkt dat de onderneming Kota Kinabalu zeven jaar actief was en de verdachte de schubdieren van lokale illegale jagers kocht. Volgens TRAFFIC waren de bevroren pangolinlijfjes waarschijnlijk bestemd voor consumptie. De totale waarde van de partij wordt geschat op zeker 2 miljoen dollar.

“Met deze vangst zijn in Sabah sinds augustus 2017 meer dan 40 ton schubdieren en schubben gesmokkeld, inclusief 13 ton Afrikaanse schubben.”

schubdieren
De schubben van pangolins worden gebruikt voor traditionele medicijnen | Foto: Linh Nguyen Ngoc Bao – MENTOR-POP/flickr

Doorvoerpunt
In 2009 ontdekten de autoriteiten logboeken van een smokkelaarsbende waaruit bleek dat in 13 maanden tijd 22.000 dode pangolins en 834,4 kilogram schubben geleverd waren aan het misdaadsyndicaat. Sindsdien werden regelmatig vondsten gedaan van zowel levende als dode schubdieren. 2017 werd een grote hoeveelheid schubben uit Afrika in een haven in Sabah onderschept en op de luchthaven van Kuala Lumpur trof de douane een grote zending schubben aan, afkomstig vanuit Sabah. De recente vangst maakt duidelijk dat Sabah nog steeds een belangrijk doorvoerpunt is in de wereldwijde handel in schubdieren en schubben, van Afrika naar Azië.

Vorige week berichtte Animals Today nog over een enorme hoeveelheid schubdierschubben die in Hong Kong in beslag was genomen.

Schubben van 14.000 gestroopte pangolins onderschept in Hong Kong

Het leed veroorzaakt door traditionele Chinese geneeskunde
De hoeveelheid dode dieren die een gewicht van 30 ton vertegenwoordigt, moet ongekend zijn. Het bijzondere schubdier is helaas het meest verhandelde dier ter wereld. Niet alleen wordt het vlees van de pangolin in China en andere Aziatische landen beschouwd als een delicatesse, het dier heeft ook de pech dat zijn schubben (die bestaan uit keratine) een bijzondere kracht worden toegekend in de traditionele Chinese geneeskunde. De grote vraag uit China naar lichaamsdelen van bedreigde dieren maakt de illegale handel zeer lucratief. Schubben, neushoornhoorns, tijgerbotten en haaienvinnen hebben geen enkele medische werking, maar door het geloof dat hieraan gehecht wordt sterven ontelbaar veel dieren een vreselijke en onnodige dood.

Pangolindag: schubdieren in groot gevaar

Bron: AP, Smithsonian Magazine ©Animals Today Angelique Lagarde