In Australië zijn door een extreme hittegolf de afgelopen twee dagen zeker 23.000 vleerhonden overleden. Wetenschappers hebben aangegeven dat dit een derde van alle dieren van deze soort is en dit schrikbarende aantal kan zelfs nog stijgen naar 30.000 vleerhonden.
De vleerhond ook wel grote vleermuizen of vliegende honden genoemd leven voornamelijk in het noordoosten van Australië in Queensland. De dieren worden daar aangeduid met de naam bebrilde fruit-vleerhond.
In de stad Cairns vallen de dieren als gevolg van de aanhoudende hitte letterlijk dood uit bomen, zo zagen wetenschappers van de Western Sydney, die onderzoek hebben gedaan naar de enorme sterfte onder de dieren. Volgens de onderzoekers zijn vleerhonden niet kwetsbaarder voor hitte dan andere vleermuissoorten, maar zijn de dode dieren meer zichtbaar. De dieren leven vaak in de buurt van stedelijke gebieden en zijn dood aangetroffen onder andere in tuinen en zwembaden.
Hitte groot risico
De enorme sterfte onder de vleerhonden roept volgens de wetenschappers wel vragen op over het lot van andere soorten vleermuizen. David Westcott, wetenschapper en voorzitter van een organisatie die de populatie vleermuizen in Australië monitort, maakt zich zorgen:
“Vroeger werden massale sterfgevallen vooral gezien na cyclonen, maar de afgelopen jaren zijn hittegolven een groter risico geworden.”
Bedreigd
Wetenschappers hebben er voor deze sterftegolf voor gepleit de vleerhond de status ‘bedreigd’ te geven in plaats van ‘kwetsbaar’. Helaas zijn vleermuizen ook in Australië niet populair en worden ze vooral gezien als ‘vliegende ratten’. Volgens Westcott is het mede daarom lastig de dieren te beschermen. Zo hebben autoriteiten in New South Wales deze week nog gewaarschuwd de dieren niet te benaderen omdat er meldingen zouden zijn gedaan van agressie, hetgeen begrijpelijk is bij een dier in doodsnood. Westcott:
“Ik weet zeker dat er mensen zijn die blij zijn met de dood neervallende vleermuizen.”
Bron:
©AnimalsToday.nl