De ophef over olifantenritjes zijn de Kardashians kennelijk volledig ontgaan, als je hun vakantiefoto’s op Bali ziet. Een stralende Kim zit boven op een olifant die met een touw om zijn nek geen kant op kan. Door de populariteit van de wrede ritjes, worden er steeds meer wilde olifanten uit het wild gevangen en afgetraind om mensen te plezieren.

Kardashian
Olifanten zijn niet om op te rijden | Fotocredit: Dhammika Heenpella / Images of Sri Lanka Flickr via Compfight cc

Dierenwelzijn blijkt niet hoog op de agenda van de familie Kardashian te staan. Kim, Kourtney, baby True, Khloe en Scott leken allemaal te genieten van het exotische avontuur, door op de rug van een olifant te klimmen. De Kardashians geven hiermee een slecht voorbeeld voor hun fans, die nu wellicht ook een olifantenritje willen maken. Diergeneeskundig adviseur Jan Schmidt-Burbach bij World Animal Protection (WAP) wil mensen juist bewust maken van het leed, zodat zij geen olifantenritjes zullen overwegen:

“De trend om op olifanten te rijden in Azië groeit. Toeristen moeten weten dat er een gruwelijke industrie achter de onschuldig ogende ritjes schuilt. De olifanten moeten gedwongen hun hele leven doen wat mensen van hen willen. In slechte leefomstandigheden en onnatuurlijke situaties gaan zij een lijdensweg tegemoet.”

Dierenrechtenorganisatie World Animal Protection deed afgelopen jaar undercover onderzoek naar dierenleed op Bali, waaronder olifantenritjes, en de uitslagen zijn op zijn zachts gezegd schokkend. Aziatische olifanten worden als jong bij hun moeder weggehaald uit het wild, en vervolgens door middel van marteling afgetraind. Uit angst zal de olifant gehoorzamen en mensen op zijn rug dragen of trucjes uitvoeren. De olifantentrainer houdt haak met ijzeren punt altijd in het zicht van de olifant, zodat het dier zich de pijn herinnert. Eerder publiceerde Animals Today een uitgebreid artikel over olifantenritjes:

Olifantenritjes: geen goed idee

Diervriendelijke olifantenritjes bestaan niet. Een olifant is een wild dier, en zal nooit vrijwillig mensen op zijn rug verdragen. Bovendien is de rug van een olifant niet sterk genoeg om steeds weer mensen te dragen. Gelukkig zijn er veel reisorganisaties die hierdoor afstand namen van het dierenleed, en geen olifantenritjes meer aanbieden. Ook TripAdviser ziet inmiddels van olifantenritjes af.

Bron: The Mirror ©Animals Today Varja Dijksterhuis