Ze zijn klein, dus je ziet zo’n kolibrie snel over het hoofd. En omdat er ook maar enkele honderden bekend zijn is de ontdekking van de Oreotrochilus cyanolaemus in Ecuador een bijzonderheid te noemen. Deze ‘nieuwe’ kolibrie heeft nog geen Nederlandse naam, maar in het Engels is het een ‘Blue-throated (hill)star’, vrij vertaald een blauwkeel(heuvel)ster. Het vogeltje wordt ernstig bedreigd.
De kolibries leven in een gebied van 114 vierkante kilometer. De soort is endemisch voor dit gebied, waar de vogels worden aangetroffen langs met struiken omzoomde kreken op kleine bergkammen, tot een hoogte van 3.700 meter. Het leefgebied van de kolibrie wordt begrensd door de Jubones-León-riviervallei in het noorden en noordoosten en het Puyango-Catamayo bekken in het zuiden.
Het eerste exemplaar werd vorig jaar al waargenomen, maar wetenschappers van het Zoölogisch Museum in Kopenhagen en de Universiteit van San Francisco wilden eerst helemaal zeker zijn dat het om een nieuwe soort ging.
Bedreigingen
Er wordt gesproken over 300 tot 750 levende exemplaren, waarmee de Oreotrochilus cyanolaemus meteen op de lijst staat van ernstig bedreigde soorten. De grootste angst is dat een bosbrand hun habitat te verwoest, maar het gebied wordt ook bedreigd door (over)begrazing en goudwinning.
Naast directe menselijke invloed in het gebied is ook klimaatverandering een grote bedreiging voor dit soort dieren. Hun leefgebied is erg klein, maar ideaal qua temperatuur, hoogte en begroeiing. Bij veranderende klimatologische omstandigheden is het voor soorten als de Oreotrochilus cyanolaemus onmogelijk om te overleven.
Naar verluidt is het vrouwtje van de blauwkeel(heuvel)ster meer effen van kleur, zoals in het eerste filmpje te zien is. Het mannetje valt meer op met zijn felgekleurde verenpak.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?