Een schokkende video van een das die legaal wordt gedood in Engeland, doet veel stof opwaaien. De beelden zijn gemaakt met een verborgen camera door het Hunt Investigation Team (H.I.T.) in het Engelse graafschap Cumbria. De gevangen das wordt neergeschoten, maar het duurt een minuut voor het dier daadwerkelijk sterft.

verborgen camera
De doodsstrijd van een geschoten das in vangkooi, doet veel stof opwaaien in Engeland | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De dassendoding (badger cull) is in Engeland weer van start gegaan. Dat het doden van dassen allesbehalve humaan is, zoals de overheid beweert, wordt duidelijk aangetoond dankzij de eerste video die hiervan gemaakt is, sinds de dassendoding vijf jaar geleden startte. Het afmaken van dassen gebeurt buiten het zicht van het publiek, maar dankzij dierenrechtenactivisten van het Hunt Investigation Team (H.I.T.), is de gruwelijke doodsstrijd van een gevangen das op beeld vastgelegd.

Waarschuwing: schokkende beelden

Niet direct dood
Op beelden gemaakt door een verborgen camera is te zien hoe een das in een vangkooi een jager op zich af ziet komen. Met een geweer schiet de jager de das in het bovenlijf en loopt weg. Nog zo’n 40 seconden ligt de das te kronkelen en het duurt nog een halve minuut voor het dier eindelijk bewegingloos is.

De beelden zijn getoond aan deskundigen, waaronder dierenartsen, die aangeven dat het dier waarschijnlijk leed. Donald Broom, emeritus professor Dierenwelzijn aan de Universiteit van Cambridge:

“Het is zeer waarschijnlijk dat de das nog bij bewustzijn was en een minuut lang leed. Afhankelijk van waar de kogel binnendringt, kan het seconden, minuten, uren of dagen duren om te sterven. Het dier heeft pijn en is bang, voor het bewusteloos raakt. De welzijnsomstandigheden zijn dus slecht.”

Caroline Allen van de RSPCA in Londen zegt in the Times:

“Het is duidelijk dat deze das niet onmiddellijk dood is. Het is mogelijk dat de das heeft geleden. Volgens de richtlijnen moet de jager controleren of de das dood is en zo snel mogelijk nogmaals schieten als dit niet het geval is. Dat is hier duidelijk niet gebeurd.”

Bacterie geïmporteerd
Cumbria, waar de beelden zijn gemaakt, is een gebied waar dit jaar voor het eerst dassen worden gedood. In deze regio is de verspreiding van rundertuberculose opgelaaid. Dit komt niet door dassen, maar door uit Ierland geïmporteerd besmet vee. Door geïnfecteerde runderen raken juist wilde dieren als dassen besmet. En door nu de dassen te doden wil men voorkomen dat deze de ziekte weer kunnen overdragen op vee.

Vaccinatie
Dominic Dyer van de Badger Trust wijst erop dat vaccineren de beste manier is om te voorkomen dat dassen rundertuberculose mogelijk overdragen.

“Op deze video zien we de dassendoders voor het eerst aan het werk. Deze toont aan dat de oorlog die we voeren met onze wilde dieren uitgevoerd wordt door slechtbetaalde opdrachtnemers, zonder dat een onafhankelijke partij controleert op naleving van welzijnsregels.”

Uitbreiding 
Door de forse uitbreiding van gebieden waar dassen worden gedood in Engeland, kan de massale moordpartij dit jaar aan maar liefst 42.000 dieren het leven kosten. Het doel is dassenpopulaties in de aangewezen gebieden met 70% te verlagen. In 2017 zijn in totaal 32.500 dassen gedood, volgens de officiële cijfers. Het totale aantal kan oplopen tot meer dan 100.000 gedode dassen in 2020.

Besmetting door vee
Het doden van dassen is niet de oplossing om de verspreiding van rundertuberculose te stoppen. De hoofdoorzaak is het vervoer van runderen in Engeland en Wales. Koeien waarbij niet vastgesteld is dat ze drager zijn van de gevreesde ziekte, verspreiden de ziekte als ze getransporteerd worden. Het vee kan wilde dieren besmetten, zoals dassen, vossen, herten en knaagdieren. Het vermoeden bestaat dat dassen worden besmet doordat ze naar insecten zoeken bij (besmette) koeienvlaaien. Andersom blijkt de kans zeer klein dat een das een rund besmet. Uit onderzoek met gezenderde dassen blijkt dat ze zelden bij koeien in de buurt komen.

Ook nemen sommige boerderijen het niet zo nauw met bioveiligheidsmaatregelen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Slurry, slurry everywhere and this TB farm don’t care. #stopthecull #badgercull #somerset

Een bericht gedeeld door SABC (@somersetatbc) op

Bronnen: The Times, Zoological Society of London ©Animals Today Angelique Lagarde