World Animal Protection heeft afgelopen maanden succesvol campagne gevoerd voor vaccinaties tegen hondsdolheid. Dierenfans kwamen hiervoor massaal in actie. Vandaag op Wereld Rabiës Dag maakt World Animal Protection bekend dat dankzij de actie 50.000 honden zijn gevaccineerd tegen de ziekte. Rabiës kost jaarlijks miljoenen honden het leven.
Hondsdolheid is nog altijd een groot probleem, met name in Afrika en Azië. Rabiës kost miljoenen honden het leven, vanwege de ziekte zelf of omdat ze uit angst voor hondsdolheid massaal worden vergiftigd, doodgeknuppeld of afgeschoten. Jaarlijks overlijden wereldwijd ook zo’n 60.000 mensen aan de gevolgen van contact met besmette honden. World Animal Protection heeft als doel de door honden veroorzaakte rabiës in 2030 de wereld uit te helpen.
Einde aan de angst
Honden vaccineren tegen hondsdolheid is in landen als Sierra Leone, Kenia en Thailand van levensbelang voor hond én mens. Niet alleen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, maar ook om angst weg te nemen. Vaak worden kerngezonde honden afgemaakt uit angst dat ze de ziekte op mensen overdragen. De combinatie van het massaal inenten van honden en voorlichting aan de lokale bevolking maakt hier een einde aan. Daarbij geldt dat als zeventig procent van de honden in een populatie is gevaccineerd, rabiës zich niet verder verspreidt en de ziekte uitdooft.
Nederlandse dierenvrienden zetten zich sinds deze zomer op verschillende manieren in om een einde te maken aan hondsdolheid. Afgelopen week haalden meer dan 250 supporters met hun online collectebus samen bijna 5.000 euro op. Ook deden veel supporters mét hond mee aan een World Animal Protection selfie-actie.
Educatie en lobby
De aanpak van World Animal Protection gaat verder dan alleen het vaccineren van honden. De organisatie verzorgt voorlichting aan lokale bewoners en waar mogelijk worden honden gesteriliseerd. Ook wil de organisatie voor eind 2020 zeker 25 overheden motiveren om stappen te zetten tegen hondsdolheid. Al deze maatregelen samen zorgen ervoor dat het probleem bij de bron wordt aangepakt.
Persbericht World Animal Protection