In India is een nieuwe manier bedacht om mens-olifantconflicten tegen te gaan, namelijk de inzet van drones. Mens-olifantconflicten zijn een groeiend probleem in India. Door mens-olifant conflicten sterven jaarlijks honderden, zowel mensen als olifanten, dodelijke slachtoffers.

drones
Drones ingezet tegen mens-olifantconflicten in India | Foto: Burrard-Lucas Wildlife Photography

In India leven geschat 30.000 olifanten in het wild, zo’n 60 procent van de wereldwijde populatie Aziatische olifanten. Het leefgebied van deze dieren wordt steeds kleiner door de enorme groei in het aantal mensen in India. Grote stukken bos moeten jaarlijks plaatsmaken voor nieuwe gemeenschappen, plantages, wegen en spoorlijnen. Hierdoor raken olifanten steeds meer leefgebied kwijt en komen ze steeds vaker in aanraking met mensen. Dit heeft grote gevolgen, met soms een fatale afloop.

Inzet van drones
Al veel langer worden er manieren bedacht om mensen en olifanten vredig naast elkaar te laten leven. Van de inzet van bijenkorfhekken, het geluid van bijen tot een speciaal sms-systeem. Eind vorige maand testte de Forest Department van het district Coimbatore met drones, een techniek die al succesvol bleek bij onder andere het opsporen van ivoorstropers en illegale vissers.

De drones zullen worden ingezet in vijf bossen in Hosur, Gudalur, Coimbatore, Kodaikanal en Tirunelveli. Vooral in Coimbatore zijn veel conflicten tussen mensen en olifanten. In juni kwam er een olifant een dorp binnen en doodde vier mensen en verwonde vijf anderen.

Met de drones kunnen de bewegingen van groepen olifanten worden gevolgd. Olifanten die te dicht bij dorpen komen, worden door geluiden die drones produceren terug het bos in gestuurd.

Geen duurzame oplossing
Hoewel de drones kunnen helpen de snel stijgende conflicten tussen mensen en olifanten in toom te houden, is het slechts een tijdelijke oplossing. Het leefgebied van de olifant staat onder druk door de groeiende mensenpopulatie. De dieren kunnen geen kant op. De enige permanente oplossing is het behoud van het leefgebied van de olifant, het bos. 

Bronnen: The Drive, The Hindu, The News Minute ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen