Er heerst in Nederland een taboe op het herplaatsen van een huisdier. Als er voor een hond of kat een nieuw thuis gezocht wordt, kunnen de huidige baasjes een stortvloed van negatieve reacties en scheldkanonnades verwachten. Zeker in de vakantieperiode. ‘Lekker makkelijk, dump je dier maar voor je vakantie’ of ‘Mensen die dit doen, hebben geen gevoel!’ Terwijl er vaak verdrietige verhalen schuilgaan achter deze herplaatsingen.
Dit ervaart Verhuisdieren, de matchingsite voor mens & dier. Op deze website worden dagelijks tientallen profielen aangemaakt voor honden, katten en konijnen die een (nieuw) baasje zoeken en – gelukkig – vinden maandelijks zo’n 200 dieren een ander thuis. Femke Pasquino-De Harde, oprichter van Stichting Verhuisdieren:
“We merken dat de eigenaren van het adoptiedier vaak anoniem willen blijven. Ze schamen zich dat ze hun hond of kat moeten herplaatsen. En dat is heel treurig. In mijn ogen verdienen deze mensen juist respect: ze stellen het welzijn van het dier voorop.”
Negatieve reacties
Elke dag brengt Verhuisdieren een adoptiedier onder de aandacht op haar Facebookpagina. Soms zijn de negatieve reacties onder een dergelijke post niet van de lucht. Femke:
“Natuurlijk zijn er gevallen van mensen die het hebben van een huisdier simpelweg hebben onderschat. Maar meestal zijn de eigenaren heel verdrietig en hebben zij van alles geprobeerd om de hond of kat te houden. Er zijn echter situaties te bedenken waarbij het voor het beestje gewoonweg beter is om herplaatst te worden. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, scheiding, ernstige allergie, financiële nood of een sterfgeval.”
Liefdevol
Lili Ujvari heeft begin dit jaar samen met haar vriend de moeilijke beslissing genomen om hun herdershond te herplaatsen:
“Wij hadden acht weken de tijd om een nieuw huurhuis te vinden. Dat is al lastig, laat staan als je twee grote honden hebt. Quinta was nog jong en had een stabiele omgeving nodig die wij haar de komende tijd niet konden bieden. Gelukkig is het ons via Verhuisdieren gelukt om een liefdevol gezin op Texel te vinden voor Quinta. En dat verzacht het verdriet. Maar het maakt mij boos als mensen zonder de echte reden te weten, oordelen over de baasjes. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen in je leven die je niet had voorzien.”
Bekijk hieronder hoe goed het met Quinta gaat:
Moed geven
Verhuisdieren maakt met regelmaat een video of interview van een succesvolle match, zoals als die van de jonge Quinta. Hiermee hopen ze mensen de moed te geven niet meer bang te zijn voor reacties uit hun omgeving of op sociale media, en om vanuit liefde te doen wat het beste is voor het dier.
- Lees het complete verhaal van Lili en Quinta
Persbericht Stichting Verhuisdieren
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Janic, ik ben het niet compleet met je eens wat je reactie betreft. Fijn als je in een koophuis woont, vastcontractje hebt en heel goed verdiend en je situatie stabiel is. Maar ook dat kan veranderen.Wanneer is een situatie voor altijd stabiel? Niet. Overigens zijn wij beide niet begin twintig en zijn wij zeker niet onverantwoord overgegaan op aanschaf van een pup. Mijn vriend had Quinta als jonge hond zelf geadopteerd van iemand die dat beest non-stop in de bus op een parkeerplaats liet in de hete zon.
Helemaal met de strekking van bovenstaand artikeltje eens. Wel nog een aanvulling; Ik denk dat het met name voor jonge mensen begrijpelijk heel moeilijk is om nog een tijdje geduld te oefenen alvorens tot de aanschaf van een hond (huisdier) over te gaan, totdat hun situatie meer stabiel is. Ik denk aan huurhuis-koophuis, samenwonen-gehuwd samenwonen, tijdelijk contract- vast contract. Ik zeg dit vanuit eigen ervaring. Als begin twintiger treden er toch wat gemakkelijker veranderingen op in je leven, dan wanneer je 30 of 40 bent, en een hond wil toch 13 á 16 jaar bij je blijven.
Dat is ook een aanname lijkt mij. “Totdat je situatie stabiel is”? Dat kan je nooit van tevoren weten, want bijna geen enkele situatie is 100% zeker. Ook niet als je ouder bent en een koophuis hebt en een steengoede baan (vast contract zegt ook niets). Dus eigenlijk kun je dan voor altijd wachten tot het perfecte moment om een huisdier te nemen… ;-)
Weird. Juist als mensen het houden van een dier verkeerd hebben ingeschat, is het het best als er een herplaatsing tot stand komt. Dat je er niet mee te koop loopt is een ding, anoniem moeten blijven voor negatieve reacties echt iets anders.
Gelukkig zijn er altijd dierenvrienden die verder kijken dan hun neus lang is.
Lollige foto, trouwens.