Een undercoverman van Animal Rights filmde met een verborgen camera hoe kippen voor de slacht gevangen worden in het Utrechtse Hoogland. Op de beelden is te zien hoe een schuur met tienduizenden kippen in een paar uur wordt leeggehaald. Dat gaat er hard aan toe: kippen worden in overvolle kratten gegooid en dieren die in de weg lopen geschopt. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen: “In de veehouderij worden dieren als dingen beschouwd waar je hard mee kunt gooien.”

kippen
Animal Rights filmt misstanden bij vangen kippen | Screenshot video Animal Rights

Smijten met dieren
Met de verborgen camera is vastgelegd hoe de zes weken oude kippen door de vangteams van MB Agriservice en pluimveeservice Van de Pol hardhandig in kratten worden gesmeten. De kratten worden tot aan de rand toe volgestopt met kippen. Kippen die in de weg lopen voor een nieuwe lading lege kratten worden weggeschopt of gegooid. Op de beelden is te zien hoe een medewerker een kip door de schuur heen gooit omdat deze te klein zou zijn voor de boer.

Vermeulen:

“Het gaat om enorme aantallen kippen die van de grond worden geraapt en in kratten worden gesmeten. Alles moet zo snel mogelijk want tijd is geld. De dieren zijn het slachtoffer.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Kippen naar de slacht
De gevangen kippen worden vervoerd naar kippenslachterij Van Den Bor in Nijkerkerveen. Op deze locatie worden iedere dag 140.000 kippen geslacht. Op de website van het kippenslachthuis wordt beweerd dat zij “precies weten wat er gebeurt bij de boer. Het slachthuis bepaalt zelf hoe de kippen vervoerd worden en het transport voldoet aan de laatste welzijnseisen.”

Boetes
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op de hoogte van de problemen bij het vangen van kippen. In de eerste 6 maanden van 2017 heeft de NVWA 112 boetes opgelegd aan pluimveehouders die onvoldoende maatregelen genomen hadden om vangletsel zoals breuken en verwondingen te voorkomen. De bestuurlijke boete bedraagt 1.500 euro. Animal Rights heeft de belastende undercoverbeelden opgestuurd naar de NVWA en roept de inspectiedienst op om in te grijpen.

Vermeulen:

“De boetes voor dierenmishandeling in de veehouderij zijn zo laag dat het geen afschrikkende werking heeft. Het huidige beleid is niet van deze tijd.”

Persbericht Animal Rights