Het WK voetbal is begonnen. Feest voor de deelnemende landen, maar een ramp voor de vele zwerfdieren in de Russische steden waar het kampioenschap plaatsvindt. Om de straten ‘op te schonen’ voor het evenement zijn duizenden dakloze katten en honden op wrede wijze afgemaakt.

WK
Rusland doodde vele zwerfhonden voor het WK voetbal | ©Angelique Lagarde

Toen bekendwerd dat het WK dit jaar in Rusland zou plaatsvinden, leidde dat tot grote bezorgdheid bij dierenwelzijnsorganisaties. Voorafgaand aan de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji hebben de autoriteiten daar immers duizenden straathonden laten vergiftigen. Al is deze wreedheid helaas niet alleen voorbehouden aan de Russen. Ook voor andere sportevenementen, zoals de Olympische Spelen in Peking en in Athene, werden talloze zwerfdieren gedood.

Wassen neus
Vladimir Burmatov, hoofd van de milieubeschermingscommissie binnen het Russische parlement, liet begin dit jaar weten veel meldingen te krijgen van massale slachtpartijen onder zwerfdieren in de WK-gaststeden. De commissie stuurde een bezorgde brief naar minister van Sport Pavel Kolobkov. Deze zegde toe tijdelijke opvangcentra te zullen opzetten waar zwerfdieren tijdens het kampioenschap zouden worden ondergebracht. Gaststeden zou verzocht worden om af te zien van wrede maatregelen. Helaas bleek deze belofte een wassen neus.

Activiste Katya Kuzmenko zegt in de Los Angeles Times:

“Het is niet normaal om in de 21e eeuw honden en katten op straat zo te doden. Men zegt dat je een land kunt beoordelen op hoe het met dieren omgaat. Kijk wat wij aan het doen zijn. Het is een schande.”

Kuzmenko zet zich met volle overgave in om het doden van zwerfhonden in Rusland tegen te gaan. Ze is ook lid van de organisatie Dog Patrol, die geld inzamelt voor de bouw van een niet-gouvernementele dierenopvang in Rostov-on-Don, een van de gaststeden van het WK. Het is de bedoeling een deel van de honden en katten vanuit dit asiel te herplaatsen bij een nieuwe eigenaar. De overige dieren worden gesteriliseerd voordat ze teruggaan naar hun leefgebied. Binnen slechts twee jaar zou 80 procent van de zwerfhonden van de stad ‘geholpen’ kunnen worden.

Twee miljoen zwerfdieren
Er zijn ongeveer twee miljoen dakloze honden en katten in de straten van de elf WK-steden. Volgens de Los Angeles Times zijn Moskou, St. Petersburg, Nizhny Novgorod en Kaliningrad de enige gaststeden die het massale doden van zwerfhonden verbieden. De andere zeven steden zetten hondenjagers in. Deze beschieten de dieren met giftige pijltjes of geven ze vergiftigd voedsel, wat leidt tot een pijnlijke dood.
De bijna twee miljoen dollar die nu naar deze jagers gaat, zou veel beter besteed kunnen worden aan sterilisatie. Deze oplossing wordt ondersteund door Humane Society International, PETA en andere dierenwelzijnsorganisaties.

Wreed en geen oplossing
Andrzej Pazgan, de Oost-Europese coördinator voor PETA geeft aan:

“In Sotsji is de situatie inmiddels weer hetzelfde als vóór de Olympische Spelen van 2014.”

De populatie zwerfdieren in Sotsji is de afgelopen vier jaar weer massaal gegroeid. Dit bewijst dat het op grote schaal doden van honden en katten niet alleen wreed is, maar ook het probleem niet oplost.

Petitie
De website World Cup Cruelty betoogt dat de wereldwijde voetbalbond FIFA haar verantwoordelijkheid moet nemen om te voorkomen dat dieren in WK-gaststeden gedood worden. De bond zou een dierenwelzijnsclausule moeten toevoegen aan haar ethische code en moeten weigeren om het WK te houden in landen waar dit soort praktijken plaatsvinden. Op www.worldcupcruelty.com kun je hiervoor een petitie tekenen, gericht aan de FIFA.
Via deze petitie kun je je stem laten horen aan de Russische autoriteiten en de grote WK-sponsors Coca Cola, Visa en Adidas.

Bronnen: Care2, WorldCupCruelty ©Animals Today Mirjam Förch