Opnieuw heeft Japan 333 walvissen geslacht, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. Onder de gedode dieren zijn 122 drachtige vrouwtjes en 114 jonge dieren. De jaarlijks terugkerende slachting onder de dwergvinvissen vond plaats in het Zuidpoolgebied.
Alexia Wellbelove van Humane Society International is geschokt:
“Het is triest en schokkend dat 122 zwangere walvissen zijn gedood. Het toont ook aan hoe gruwelijk en onnodig de walvisjacht is. Vooral omdat de wetenschap ook genoeg informatie kan halen voor onderzoek op niet-dodelijke manieren.”
Volgens Geert Vons van Sea Shepherd trekt Japan zich nergens meer iets van aan:
“In 2014 heeft het hoogste gerechtshof ter wereld het Japanse zogenaamde wetenschappelijke walvisonderzoeksprogramma veroordeeld. Vervolgens heeft Japan een nieuw onderzoeksprogramma opgesteld en voorgelegd aan het IWC. Het nieuwe programma is ook afgekeurd omdat het niet voldoet aan de voorwaarden. Het land heeft nu bekend gemaakt eventuele uitspraken met betrekking tot walvisvaart en walvisjacht van het Internationaal Gerechtshof niet meer te zullen respecteren. Met andere woorden Japan gaat gewoon haar eigen gang.”
Illegaal
In 2013 oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag dat Japan illegaal op walvissen jaagt in de Zuidelijke IJszee en wetenschappelijk onderzoek als excuus voor commerciële walvisvaart gebruikt. Japan gaf toen aan zeer teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar het besluit van het ICJ te respecteren. Daarom werd door het visserijagentschap aangekondigd de jaarlijkse walvisjacht in de Zuidelijke IJszee te annuleren: dit was voor het eerst in vijfentwintig jaar.
Datzelfde jaar werd echter bekend dat de slachting van walvissen in de Zuidelijke IJszee onverminderd doorgaat, ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat de jacht op de dieren in het kader van wetenschappelijk onderzoek per direct moet stoppen.
Bijna drie miljoen walvissen zijn er tussen 1900 en 1999 gedood voor commerciële doeleinden. En dat aantal is nog een stuk hoger dan altijd werd gedacht, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, ‘Het legen van de oceanen: een overzicht van de industriële walvisvangst in de 20ste eeuw’. Onderzoekers noemen het de grootste jacht uit de menselijke geschiedenis.
Bron: HLN ©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Misschien moet de rest van de wereld Japan dan ook maar niet meer respecteren.
Isoleren dat land en alle handel met hun stopzetten, dan is het zo gebeurd met dat respectloos gedrag.