Op de luchthaven London Heathrow zijn 50 zeekrokodillen van 1 jaar oud in beslag genomen, vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze werden vervoerd. De krokodillen, afkomstig uit Maleisië, waren bestemd voor een boerderij in Cambridgeshire, waar ze voor hun vlees gehouden zouden worden. Een krokodil heeft het met de dood moeten bekopen.

Heathrow
Jonge zeekrokodillen onderschept op Heathrow | Foto: publiek domein

De krokodillen zijn ontdekt tijdens een routinecontrole van de zending van een vrachtvliegtuig uit Maleisië. De vijftig dieren waren verdeeld over vijf kratten, waarin per krat plaats was voor maximaal vier krokodillen. Door het ruimtegebrek tijdens de 14 uur durende vlucht zijn ze met elkaar gaan vechten.

In strijd met CITES-overeenkomst
Omtrent het verhandelen, vervoeren, verzamelen en houden van beschermde dieren en planten hebben overheden van verschillende landen regels en afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de CITES-overeenkomst (Convention on International Trade in Endangered Species of wilde flora and fauna). Omdat niet aan de voorwaarden voor het verzenden van de krokodillen werd voldaan werd de vergunning voor het transport ongeldig, wat de import van de dieren illegaal maakte. De zending beschikte dus wel over een CITES-vergunning; het is namelijk wel toegestaan levende wilde dieren te verzenden wanneer men de regels in acht houdt. Grant Miller, hoofd van het CITES-team bij de douane op Heathrow vertelt:

“Het is gewoon niet acceptabel om reptielen op zo’n manier te transporteren. Wij zullen alles in beslag nemen wat in strijd is met de CITES-reglementen, dus laat dit een waarschuwing zijn voor een ieder die overweegt wilde dieren onder zulke omstandigheden te vervoeren.”

Heathrow
De grootste krokodillensoort | Foto: publiek domein

Zoutwaterkrokodil
De zoutwaterkrokodil, ook wel zeekrokodil of ‘kamkrokodil’ genoemd, is zowel de grootste krokodil als het grootste reptiel ter wereld. Hoewel sommige slangen langer kunnen worden, is de krokodil veel zwaarder. Zijn officiële naam is Crocodylus porosus. De mannetjes kunnen tot wel 7 meter lang worden en 1360 kilo zwaar. De vrouwtjes worden gemiddeld ‘slechts’ 3 meter lang. De zoutwaterkrokodil komt voor in Noord-Australië en Zuid-Azië en is de meest ‘aanvallende’ van de krokodillensoorten.

Wachten op herplaatsing
De in beslag genomen krokodillen werden verstuurd naar een krokodillenboerderij in Cambridgeshire voor consumptiedoeleinden. Op dit moment zorgen CITES-medewerkers voor de dieren. Helaas heeft één van de krokodillen de hachelijke reis niet overleefd. De overige 49 dieren zullen worden herplaatst.

Bronnen: BBC, The Telegraph ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma