Half februari benaderde een verzwakte Siberische tijger mensen in een dorpje in de Russische provincie Primorye. Het jonge dier had de taïga verlaten om hulp te zoeken, vanwege een wildklem aan zijn poot. Jankend van de pijn strompelde hij het dorp in en weigerde terug het bos in te gaan.

siberische tijger
Siberische tijger | Foto: Wikimedia Commons

Klem verwijderd
Jagers ter plaatse riepen hulp in van politie en boswachters, waarna het dier gevangen werd en de klem verwijderd. De tijger van nog geen jaar oud is, mogelijk aangetrokken door het aas, volgens experts in een illegale klem terechtgekomen die bedoeld was voor een kleiner dier.

Rehabilitatie
Om te herstellen van zijn verwonding is de tijger overgebracht naar het dierenopvangcentrum van Primorye in Usurisk. Volgens de dierenartsen is het letsel niet ernstig en zal de kat snel herstellen. Daarna wordt hij weer vrijgelaten in de taïga.

Amoertijger
De Siberische tijger (ook wel Amoertijger genoemd) heeft sinds 2008 de IUCN-status ‘bedreigd’. Van deze zeldzame ondersoort van de tijger leven zo’n 500 dieren in het wild. De Siberische tijger is de grootste tijgersoort (en katachtige) en komt voor in het zuidoosten van Rusland en het noorden van China. Stroperij en vernieling van zijn leefgebied zijn de grootste bedreigingen voor zijn voortbestaan.

Amoerpanter
Van een andere katachtige uit ditzelfde gebied, de Siberische luipaard of Amoerpanter, leven er nog maar zo weinig dieren in het wild, dat de panter de status ‘kritiek’ heeft gekregen. Het is een van de meest bedreigde grote katten ter wereld, met nog maar zo’n 20 volwassen dieren en enkele welpen (telling 2007). De grootste bedreiging voor deze kat met zijn prachtig gevlekte vacht is de mens, die hem voornamelijk bejaagt vanwege zijn mooie vel en voor zijn botten, die gebruikt worden in traditionele Chinese medicijnen. De Amoerpanter is weliswaar officieel een beschermde diersoort, maar in praktijk merkt hij daar weinig van. Met een gepland fokprogramma en de realisatie van een nationaal park in China kan het dier hopelijk voor uitsterven worden behoed, maar het is de vraag of dit voldoende is.

Bronnen: RUVR, WWF, Arkive.org ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde