Parkwachters van Holyrood Park in het Schotse Edinburgh hebben de afgelopen weken honderden padden wegen helpen oversteken. Zo kunnen de dieren zich voortplanten in poelen en meren.
De trek van hun winterverblijf naar het water, waar padden zich voortplanten, is een gevaarlijke jaarlijkse onderneming. Hierbij moeten ze wegen oversteken, waardoor in het voorjaar vele amfibieën plat worden gereden. Om padden een handje te helpen organiseren paddenwerkgroepen en verenigingen overzetacties, waaronder de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Delfland, zoals onlangs te lezen was op Animals Today.
Padden een handje helpen
Ook op plekken waar minder verkeer is, zijn padden niet veilig. Daarom hebben de parkwachters van Holyrood Park, gelegen naast het Palace of Holyroodhouse in de Schotse hoofdstad Edinburgh, de afgelopen tijd honderden padden geholpen tijdens hun reis naar het water.
Veel padden in Holyrood Park overwinteren op Arthur’s Seat, een rotsachtige heuvel. Vanaf februari en maart, het moment is afhankelijk van de temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid, ontwaken padden uit hun winterslaap. Daarna trekken ze in de schemering zo snel mogelijk naar het water, om zich voort te kunnen planten. Parkwachter Robbie en zijn collega’s zijn al weken druk bezig de padden in het 260 hectare grote park een handje te helpen. Elke ochtend gaan ze op zoek naar padden naast de weg of op het asfalt. Ze dragen handschoenen omdat de warmte van en olie op onze huid schadelijk kan zijn voor de amfibieën. Emmers vol padden worden naar het dichtstbijzijnde water gebracht, waar ze dieren loslaten. Hoe sloom de dieren ook zijn tijdens hun tocht, zodra ze bij het water zijn, verdwijnen ze in een mum van tijd.
Watch out, toads about!
Oh dear, our amphibious friends never learnt their green cross code 🚗 and they need YOUR help to reach safety across Holyrood Park. Join the toad rescue team every Saturday morning until 7 April. https://t.co/L7iRuM1NuS pic.twitter.com/jBvx8YgViL— Historic Scotland (@welovehistory) 23 maart 2018
Paargreep
Tijdens de paddentrek worden veel padden in paren aangetroffen: het mannetje zit hierbij op de rug van het (grotere) vrouwtje en houdt haar meerdere dagen stevig vast onder de oksels. Deze paargreep wordt amplexus genoemd. Zodra ze haar eieren legt, bevrucht het mannetje ze direct. Deze eieren worden in lange snoeren met 600-4000 eieren gelegd (dril), om waterplanten of rietstengels heen gewikkeld. Na een dag of 10 komen de kikkervisjes of dikkopjes uit.
Verspreiding
De gewone pad (Bufo bufo) is voornamelijk een landdier en komt in bijna geheel Europa voor. Ook in het noordwesten van Afrika en in Azië is de gewone pad te vinden. De lengte van de gewone pad in Nederland is zo’n 11 cm: in het zuiden van Europa wordt de pad groter, tot zo’n 15 cm.
Padden kunnen maar liefst twintig tot veertig jaar oud worden, maar 10-12 jaar is gebruikelijker.
Bronnen:
©Animals Today Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?