Onderzoek van Stichting Dier&Recht bij 53 maneges toont aan dat veel paarden, ondanks hun luxe imago, een miserabel leven leiden. Negen procent van de paarden vertoont ernstig afwijkend gedrag doordat ze wegkwijnen in solitaire opsluiting. Naar schatting heeft de helft van alle manegepaarden door stress en een gebrek aan ruwvoer last van pijnlijke maagzweren.
Paarden zijn sociale kuddedieren. Toch worden ze op maneges vrijwel altijd alleen opgesloten in een kleine stal zonder contact met andere dieren. De helft van alle manegepaarden mag minder dan vier uur per week los lopen en heeft veel te weinig sociaal contact. Sommige paarden komen zelfs nooit buiten. De paarden krijgen vaak te weinig ruwvoer (hooi) en hebben grote delen van de dag honger. Structureel gebrek aan loslopen, sociaal contact en ruwvoer is voor paarden een ernstige aantasting van het welzijn.
Bekijk hieronder de video ‘Misstanden op de manege’ en lees de interpretatie van de beelden:
Zelfregulering faalt
Dat het welzijn van manegepaarden veel te wensen overlaat, is al langer bekend. Onderzoeken van de Raad voor Dierenaangelegenheden en Universiteit Wageningen toonden dat eerder aan in 2003 en 2007. Die onderzoeken veroorzaakten maatschappelijk en politiek veel verontwaardiging. De paardensector beloofde beterschap maar er is sindsdien vrijwel niets verbeterd. De politiek kan dit probleem niet langer negeren, er moeten normen komen ter bescherming van de paarden.
Petitie
Dier&Recht startte een petitie die de politiek oproept om onze paarden te beschermen door het invoeren van wettelijke normen voor hun welzijn. De petitie is hier te tekenen.
Persbericht Dier&Recht
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Dat alle paarden gauw een goed leven kunnen krijgen!
Dat moet veel beter, diervriendelijker kunnen!
Onmiddellijk sluiten die maneges!
Ja ik kom ook ieder week in een manege om met mijn hond te trainen en dan denk ik ook vaak, als er geen les word gegeven, laat de paarden dan los bij elkaar en dat paard wat vervelend zet je terug in de stal net zolang tot dat die zich gaat gedragen, ze zijn slim genoeg.
Moest ook vaak eens kijken bij paarden wedstrijden en daar moet je die verwende meiden eens flink aanpakken die hun paarden mishandelen omdat ze zelf niet goed kunnen rijden.
Als mijn hond een hindernis verkeerd neemt is het altijd mijn schuld, want dan was ik blijkbaar niet duidelijk genoeg. Nooit het dier de schuld geven voor je eigen tekort komingen, want je doet het voor je beiden plezier en daar hoort ook teleurstelling bij waar je veel van leert.
gotsamme, wat zijn dit voor manieren om met levende wezens om te gaan ?!