We hebben het allemaal wel eens gezien en niet alleen in de hoofdstad: enorme hoeveelheden oud brood in een parkvijver. Vanaf volgende maand geldt in delen van Nieuw-West daarom een verbod op het voeren van eenden met brood. Doel daarvan is om tegen te gaan dat er een einde komt aan het dumpen van oud brood, omdat dit ratten aantrekt en het water vervuilt. Op overtreding staat een boete van 70 euro.

eenden
Brood is ongezond voor eenden | Foto: David van der Mark/flickr

Laat meteen duidelijk zijn: eenden brood voeren is slecht voor hun gezondheid. In brood zit veel zout en daardoor leven zogeheten brood-eenden aanzienlijk korter dan soortgenoten die natuurlijk voedsel als kroos eten. Aan de andere kant heeft iedereen wel warme herinneringen aan het kind-zijn en naar het park gaan om de eendjes te voeren. Dat levert op zich geen overlast op, maar wanneer er zakken vol met brood in het water gedumpt worden wel.

Weggooien
In bepaalde culturen is het weggooien van voedsel niet toegestaan en dit is één van de redenen waarom we regelmatig zien dat grote hoeveelheden brood achtergelaten worden in de openbare ruimte. Maar de eenden eten het overtollige brood niet op, het vervuilt het water – met ‘s zomers een grotere kans op de vorming van blauwalg – en het trekt ratten aan. En die worden in de steden steeds meer als probleem ervaren, hoewel over deze intelligente knaagdieren veel misverstanden bestaan.

eenden
Natuurlijk voedsel als kroos is veel gezonder | Foto: publiek domein

Uiteindelijk beter
Toch is het de groeiende ‘overlast’ door ratten waardoor het stadsdeel in Amsterdam besloten heeft dat het voeren van de eendjes niet langer is toegestaan. De ratten moeten bestreden worden, zo is de redenatie, dus wie met de (klein)kinderen naar het park gaat op bepaalde plekken in Nieuw-West moet rekening houden met een boete. Op zich is dat jammer, want het eendjes voeren leert kinderen dat je veel plezier kan beleven aan ‘wilde’ dieren. Maar voor de eenden is het uiteindelijk beter en het water blijft schoner. En als er minder ratten op af komen scheelt dat  in de overlast en wellicht daardoor ook in het aantal gedode dieren.

Bron: AD ©AnimalsToday.nl Bart van Riel