Sudan, de laatst overgebleven mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld, vecht voor zijn leven. Deze 45-jarige neushoorn uit Kenia is sinds 2015 een wereldwijd icoon, omdat hij 24 uur per dag bewaakt wordt door gewapende parkwachters om hem te beschermen tegen stropers. Maar Sudan heeft een infectie aan een van zijn poten, en lijkt daarvan maar nauwelijks te genezen.

Sudan
Sudan in betere tijden | Foto: screenshot video Vishal Jadhav/YouTube

Recent hadden dierenartsen bij Sudan een infectie gevonden aan zijn rechter achterbeen, maar die was vrij oppervlakkig en genas voorspoedig. Maar de nieuwe infectie ligt veel dieper en Sudan lijkt daarvan ditmaal niet zomaar te herstellen. De in 1973 geboren neushoorn leeft in Ol Pejeta Conservancy, waar met man en macht geprobeerd wordt om hem te genezen:

“Er wordt alles aan gedaan om hem te helpen zijn gezondheid terug te winnen. We zijn erg bezorgd over hem – hij is extreem oud voor een neushoorn en we willen niet dat hij onnodig lijdt.”

De noordelijke witte neushoorn is door stroperij eigenlijk al uitgestorven, op Sudan en twee vrouwtjes na. Maar Sudan is oud, en de twee vrouwtjes, een moeder en dochter, zijn door een medische aandoening niet in staat om op natuurlijke wijze bevrucht te worden. Het einde van de in het wild levende noordelijke witte neushoorn is dan ook in zicht.

IVF
Wetenschappers bevinden zich door de slechte gezondheid van Sudan in een race tegen de klok. Zij willen middels IVF-techniek zijn genen levend houden, met behulp van eicellen van drie zuidelijke witte neushoorns afkomstig uit een dierenpark. Van de zuidelijke witte neushoorns komen er in de vrije natuur naar schatting nog 20.000 voor (cijfers 2015). De noordelijke en zuidelijke witte neushoorns zijn genetisch identiek; het verschil in naam komt door hun verspreidingsgebied.

Sudan
Zuidelijke witte neushoorns | Foto: Zigomar/Wikimedia

Van ieder vrouwtje zijn drie eicellen afgenomen en deze zullen in het Avantea-laboratorium in Italië bevrucht worden met het sperma van Sudan, en dat van een aantal eerder overleden witte neushoornmannetjes. Op deze manier wordt gehoopt om een aantal levensvatbare embryo’s te krijgen, waardoor het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn voorlopig afgewend is – zij het met behulp van laboratoriumtechnieken.

In gedachten
Ondertussen vraagt Ol Pejeta Conservancy om Sudan in gedachten heel hard beter te wensen, zodat hij misschien nog een paar gelukkige en veilige jaren voor de boeg heeft.

Bekijk hieronder een filmpje waarin deze bijzondere neushoorn nog helemaal gezond is:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: Independent, Ol Pejeta Conservancy/Facebook ©AnimalsToday.nl Bart van Riel