Nieuw-Zeeland gaat vanaf maart een voor konijnen dodelijk virus verspreiden om een einde te maken aan wat wordt omschreven als een plaag. Landbouworganisaties hebben de stap toegejuicht, terwijl anderen juist bezorgdheid uiten, vooral uit angst voor de gezondheid van tamme konijnen die als huisdier gehouden worden.

Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland gaat dodelijk konijnenvirus verspreiden | Foto: publiek domein

Konijnen werden rond 1830 geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland en hebben zich sindsdien overal verspreid. Dit tegen de zin in van boeren. Wilde konijnen concurreren met vee om grasland en veroorzaken schade door het graven. Volgens het ministerie voor primaire industrieën (MPI) kosten konijnen jaarlijks gemiddeld 30 miljoen euro aan schade door verloren landbouwproductie. Verder wordt er nog eens zo’n 15 miljoen euro uitgegeven aan de bestrijding van de dieren.

Nieuw-Zeeland
Foto: publiek domein

Het konijnenvirus draagt de naam RHDV1-K5. Een eerdere stam van het Rabbit Haemorrhagic Disease Virus (RHDV) werd al in 1997 geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland. Het virus, dat alleen konijnen treft, was aanvankelijk zeer effectief, maar na meer dan 20 jaar zijn de konijnen immuun geworden. RHDV1-K5 wordt sinds vorig jaar ook al in Australië ingezet om wilde konijnen uit te roeien.

Doodsstrijd
Het virus dat vanaf volgende maand wordt verspreid is een nieuwe Koreaanse variant. Het beïnvloedt de interne organen van het konijn, veroorzaakt koorts en spasmen, bloedstolsels en uiteindelijk ademhalingsfalen. Deze doodsstrijd duurt 2 tot 4 dagen. Het plan is om het virus overal te verspreiden waar een overvloed is aan konijnen, om te beginnen in Otago op het Zuidereiland.

Nieuw-Zeeland
Foto: publiek domein

Inhumaan
Huisdiereigenaren die konijnen hebben maken zich ernstig zorgen over het virus, omdat ze vrezen dat het ook tamme konijnen zal treffen. Er is echter een vaccinatie mogelijk, waardoor konijnen die ingeënt zijn geen risico zouden lopen. Maar volgens dierenbeschermingsorganisatie SPCA is het vaccin nog onvoldoende getest. De organisatie noemt de inzet van het virus inhumaan en pleit voor andere manieren om de konijnenpopulaties terug te dringen.

Bronnen: RNZ, BBC ©AnimalsToday.nl Bart van Riel