In het Colombiaanse departement Antioquia zijn er in 2018 al 155 wilde dieren teruggezet in hun natuurlijke habitat nadat ze gered werden. In de meeste gevallen gaat het hier om dieren die gevangen werden voor de illegale handel van wilde diersoorten. Dit is een misdrijf waarbij je in Colombia op een straf kunt rekenen van tussen de twee tot acht jaar gevangenisstraf.
De dieren werden vrijgelaten in een bosgebied, in Magdalena Medio, nadat ze aan een rehabilitatieproces en behandelingen door dierenartsen zijn onderworpen. Tijdens dit proces wordt er gekeken of de dieren aan de voorwaarden voldoen om teruggezet te worden in hun natuurlijke habitat. Een team van dierenartsen, gedragsdeskundigen, biologen en zoötechnici houdt de gezondheid en toestand van de dieren nauwkeurig in de gaten.
Onder de 155 dieren bevinden zich 100 morrocoy schildpadden, zes boa’s, twee roofvogels, 14 zuidelijke opossums en een paca, een knaagdier dat oorspronkelijk uit Latijns-Amerika komt.
Tussen 2016 en 1017 werden er verder in dit gebied meer dan 5000 wilde dieren vrijgelaten, van de 11.557 die binnen zijn gekomen. Gezien deze alarmerende cijfers hebben de autoriteiten nieuwe strategieën ontwikkeld om beter grip te krijgen op de illegale handel, zoals het uitvoeren van controles en het opzetten van bewustwordingscampagnes. De illegale handel heeft niet alleen een negatief effect op de dieren zelf, maar brengt tevens de bestaande ecosystemen uit hun evenwicht.
Colombiaanse biodiversiteit
Wilde diersoorten worden sterk bedreigd in Colombia. Ook in andere gebieden in Colombia zien de autoriteiten erop toe dat er een stop komt op het verhandelen van wilde diersoorten. Zo startte de politie van de stad Cartagena de las Indias in 2017 een campagne voor het beschermen van de flora en fauna van het land. Met een speciale eenheid gericht op het beschermen van de biodiversiteit, de natuur en milieu, zijn ze in verschillende wijken van de stad op zoek naar wilde dieren die in gevangenschap zouden leven.
Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer