Freestyleskiër Gus Kenworthy trok zich vier jaar geleden tijdens de Olympische Spelen in Sotsji het lot van straathonden zeer aan. Daarom adopteerde hij een moederhond en haar pups, die nu in de Verenigde Staten leven. Gus komt ook uit op de Winterspelen in Pyeonchang en zal aandacht vragen voor de vreselijke hondenvleeshandel in Zuid-Korea. Hij sluit niet uit dat hij ook daar een of meer honden zal adopteren. Hij is niet de enige: kunstschaatsster Meagan Duhamel adopteerde vorig jaar een Koreaans hondje en is van plan er weer een mee te nemen na de Spelen.
Toen de Amerikaanse skiër Gus Kenworthy vier jaar geleden in Sotsji uitkwam op de Olympische Spelen, raakte de manier waarop de Russische stad met zwerfhonden omging hem zeer. In aanloop naar het sportevenement werd Basja Services ingehuurd door het stadsbestuur om de zwerfhonden te doden. In totaal zijn waarschijnlijk zo’n 2000 honden gedood.
Gus besloot een moederhond en haar vijf pups die hij op straat aantrof te redden. Hij adopteerde ze en wilde ze laten overbrengen naar de Verenigde Staten. Dit duurde maar liefst een maand, en zijn vriend Robin MacDonald bleef achter om samen met de honden te reizen zodra ze toestemming hiervoor kregen. Helaas overleden twee pups in Rusland. De overige drie honden arriveerden in maart 2014 in Amerika en werden herenigd met Gus.
Moederhond Mamuchka woont bij Gus’ moeder in Colorado en de twee pups Jake en Mishka bij zijn ex-vriend Robin MacDonald in Vancouver. De dieren hebben een heerlijk leven, en zijn te volgen via Instagram.
Aandacht voor enorm dierenleed
Als hondenliefhebber sluit Gus zijn ogen niet voor het immense leed dat honden en katten wordt aangedaan in Zuid-Korea. Jaarlijks worden zo’n 2 miljoen honden gedood voor menselijke consumptie. Ze worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in hondenfarms, gemarteld en op barbaarse wijze gedood. In diverse Amerikaanse media heeft Gus hierover gesproken. Aan CNN vertelde hij dan ook voorafgaand aan zijn vertrek dat hij het liefst ziet dat de hondenfarms gesloten worden.
“Ik ga me richten op mijn sportprestaties en als ik daar ben wil ik graag mensen bewust maken om de honden te helpen.”
Aan E News vertelde hij verder:
“Er is sprake van een enorme hondenvleeshandel die behoorlijk inhumaan is en ik werkte al samen met de Humane Society aan een campagne. Maar ik zou heel graag een hond mee terug willen nemen, of meer dan een, en die adoptie als een soort platform gebruiken om aandacht te vragen voor de situatie.”
Canadese kunstschaatsster adopteerde Koreaans hondje
Hij is niet de enige sporter die zich uitspreekt tegen het vreselijke dierenleed in Zuid-Korea. Kunstschaatsster Meagan Duhamel uit Canada heeft haar hond Mootae vorig jaar gered uit Zuid-Korea toen zij daar ter voorbereiding was. Ze adopteerde de mini-teckel via de organisatie Free Korean Dog. Meagan hoopt meer honden te kunnen helpen tijdens de Olympische Spelen in Pyeonchang en andere sporters te informeren. Meagan is veganist en vertelde aan CNN:
“Elke vorm van vleesproductie is verkeerd, of het nu gaat om koeien, varkens of honden. Natuurlijk is het slachten en eten van honden voor ons in Noord-Amerika onbegrijpelijk. We zien honden als gezelschapsdieren en onze beste vrienden.”
Een bericht gedeeld door Meagan Duhamel (@meaganduhamel) op
Bronnen: E! Online, CNN, HLN ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Honden zijn al eeuwenlang de trouwste vriend van de mens . Dieren mishandelen en eten is midadig
Welll done Meagan and Gus and thank you <3
Mooi dat deze sporters zich hier voor inzetten. Dat zouden ze allemaal moeten doen om zo wereldwijd aandacht voor te vragen voor dit afschuwelijke onrecht zodat er echt iets moet veranderen. In Europa is de vleesindustrie afschuwelijk en bijzonder wreed en gewetenloos, maar in Zuid-Korea doen ze het blijkbaar nog een tandje erger.