Uit controles door de NVWA is gebleken dat inmiddels ruim 2100 melkveebedrijven gesjoemeld hebben met de boekhouding. Het gaat daarbij om onregelmatigheden in de registratie van kalveren en melkkoeien. Alle betrokken frauderende bedrijven zijn geblokkeerd, wat inhoudt dat er geen dieren meer aan- of afgevoerd mogen worden.
Vorige maand werden de eerste 45 fraudegevallen ontdekt, waarbij kalfjes van meerdere koeien administratief worden toegekend aan één moeder, alsof zij een meerling heeft gekregen. Hierdoor blijven andere koeien op papier te boek staan als vaars; koeien die nog geen kalf gehad hebben en derhalve nog geen melk zouden geven. Voor de fosfaathuishouding worden deze koeien beschouwd als ‘halve eenheid’, waardoor de boer meer koeien kan houden dan de regels voor fosfaatreductie toestaan.
Helft
Of het bij 2100 gevallen blijft is nog maar de vraag. In Nederland zijn 17.520 melkveebedrijven. In normale gevallen krijgt 3 tot 5 procent van de koeien een meerling. Zodra deze percentages gaan afwijken neemt de verdenking van fraude snel toe. Zo waren bij 5700 bedrijven 5 tot 10 procent van de geboren kalveren op papier deel van een meerling. Bij 2000 bedrijven lag dit percentage zelfs hoger dan 10 procent. Bij de eerste steekproeven onder de 7700 mogelijk verdachte melkveebedrijven bleek in januari dat bijna de helft van de onderzochte boeren fraude had gepleegd (45 van de 93). Dit aantal is nu dus opgelopen tot 2100.
Minister Schouten van LNV noemt de schaal waarop gefraudeerd wordt zorgwekkend en onacceptabel. De betrokken bedrijven kunnen strafrechtelijk vervolgd gaan worden en een korting op de subsidie verwachten. De blokkade wordt pas opgeheven zodra de boekhouding op orde is.
Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Zo zie je maar weer hoe crimineel die zuivel en vlees-industrie is en maar subsidies opstrijken en de boel maar belazeren en die 2100 kan je vast nog wel eens verdubbelen of verdriedubbelen.
Veeboeren en bankiers doen alles voor geld, dat blijkt wel weer.
Dieren mishandelen en laten vermoorden voor geld, ja dan is frauderen een makkie toch.
Jammer Kengai, nu blijkt dat verreweg het merendeel NIKS met sjoemelen te maken heeft, maar met gebrekkige IT systemen van de overheid.
Dat verdubbelen of verdriedubbelen wordt decimeren.
Kengai, nu zijn we 10 dagen verder, en inderdaad, tot nu toe niet meer dan 10% overgebleven, en die zitten nog steeds te wachten op het moment dat de overheid tijd heeft om ook de meesten van hen vrij te geven.
Vooropgesteld, ALLE fraude moet zwaar aangepakt worden.
Maar dit artikel is wel erg tendentieus,
Geen 2100 bedrijven hebben gesjoemeld, 2100 bedrijven worden( werden) verdacht van sjoemelen.
De overheid heeft ondertussen al vele excuusbrieven verstuurd, hun eigen administratie klopte niet, bedrijven zijn alweer gedeblokkeerd
Die steekproef onder 7700 bedrijven klopt niet, uit 2000 bedrijven hebben ze de 93 grootste verdachten er uitgefilterd en die zijn bezocht.
Ook is de koppeling tussen de overheids eigen IT systemen niet altijd goed verlopen, boeren die meldingen correct hadden gedaan ,en waar een overheidssysteem niet goed draaide ,worden nu beschuldigd van fraude.
Ook vele van deze bedrijven zijn intussen weer gedeblokkeerd met een simpel telefoontje en een kopie van correcte melding door boer.