Volgens D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is een ruime Kamermeerderheid voorstander van een chipplicht voor katten. Het zou gaan om de regeringspartijen D66, CDA, VVD en CU. Ook de Partij voor de Dieren steunt het plan, waarin gemeenten het recht krijgen om katteneigenaren te verplichten hun dier te laten chippen.
Het plan van D66 is mede ingegeven door een brief van bijna veertig Nederlandse gemeenten, waaronder grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, waarin verzocht wordt om de chipplicht voor katten. De partij stelt wel als voorwaarde dat een gemeente het chippen pas kan verplichten wanneer er in die plaats sprake is van een zwerfkattenprobleem. Voor honden geldt de chipplicht al sinds 1 april 2013.
Volgens De Groot is het belangrijk dat katten gechipt zijn zodat de eigenaar sneller teruggevonden kan worden. Minder zwerfkatten zou volgens het Kamerlid ten goede komen aan de vogelstand, en ook het risico terugdringen op bepaalde infectieziekten bij mensen die door (zwerf)katten overgebracht worden.
Snel geïdentificeerd
Van de 2,6 miljoen huiskatten in Nederland komen er jaarlijks zo’n 35.000 al zwervend in het asiel terecht. De Dierenbescherming is groot voorstander van het verplichte chippen, want daarmee kan deze groep katten snel geïdentificeerd worden. Daarnaast leven er naar schatting een miljoen ‘echte’ zwerfkatten in Nederland, waarvan gezegd wordt dat ze voor veel overlast zorgen. Verplicht chippen zou ook dit probleem kunnen verkleinen, omdat het minder makkelijk wordt om een kat zomaar ergens te dumpen.
Het voorstel van D66 wordt vandaag in de Tweede Kamer besproken in een debat met minister Schouten van LNV.
Onderstaande video geeft een korte uitleg over de chip en het chippen van een kat:
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Helaas is mijn vermist geraakte, gechipte kat nooit meer teruggemeld. Hoe kan dat dan?
En hoe moet ik zorgen voor het chippen van de vier buitenkatten waar ik voor zorg? Ze zijn te wild om met de hand in een kooitje te proppen, maar te slim om zich in een vangkooi te laten vangen. De wil is er, de uitvoering wordt een probleem.
Een adequate en verplichte voorlichting aangaande sterilisatie en een lagere prijs daarvoor lijkt me zinvoller in de strijd tegen zwerfkatten.
Ja maar dan moet je ze ook kunnen vangen toch.
Heel raar dat je niets komt te weten van je gechipte kat. Misschien is er nog niet een goed landelijk systeem.?
Ze moeten niet gemeenten het recht geven om dit te verplichten, ze moeten het gewoon landelijk verplichten. Het scheelt enorm veel leed en werk wanneer een dier zoek raakt en zorgt dat het dier en zijn baasje dan meestal heel eenvoudig en snel herenigd kunnen worden. Ook wanneer een dier gewond of overleden aangetroffen is kan het baasje eenvoudig met zijn geliefde dier herenigd worden om het een mooi laatste plekje te geven.