Als het aan de nieuwe Noorse regering ligt zijn alle vormen van pelsdierhouderij voor de productie van bont vanaf 2025 verboden. Bontfokkers krijgen tot en met 2024 de tijd om hun bedrijf af te bouwen en om te zien naar een echte baan.

pelsdierhouderij
Foto: Animal Rights

Dit goede besluit is genomen door de nieuwe Noorse regering. In het land worden jaarlijks naar schatting een miljoen vossen en nertsen omgebracht door vergassing en elektrocutie, enkel voor hun vacht. Zoals bekend leven pelsdieren bestemd voor de bontindustrie onder erbarmelijke omstandigheden in krappe kooien, verstoken van medische zorg. In Noorwegen zijn 340 pelsdierfokkerijen die de komende jaren definitief de poorten moeten sluiten.

Uit de mode
Noorwegen wordt nu het veertiende Europese land dat alle pelsdierfokkerijen verbiedt. Dit wordt gezien als een teken dat bont uit de mode is, zelfs in een land dat eens ’s werelds topproducent van vossenvellen was. Steeds meer grote modehuizen besluiten dat ze geen bont meer verwerken in hun kleding. Het verbod moet nu in het parlement worden aangenomen, maar van de meerderheid van de Noorse politieke partijen wordt verwacht dat ze het einde van de pelsdierhouderij gaan ondersteunen.

pelsdierhouderij
Bont is niet meer van deze tijd | Foto: Bont voor Dieren

Achterhaald en wreed
De Noorse dierenrechtenorganisatie NOAH, die lang gevochten heeft voor een bontfokverbod, prijst het besluit als onderdeel van een verschuiving in de opinie tegen wat wordt beschouwd als een achterhaalde en wrede industrie. Modebewuste consumenten voelen zich niet langer aangetrokken tot bont, zo meent NOAH.

Ruud Tombrock, directeur van Humane Society International, zegt over het verbod:

“We zijn zeer verheugd over deze ondubbelzinnige toezegging van de Noorse regering om alle pelsdierfokkerijen te verbieden, en verheugen ons erop te zien dat het verbod de politieke steun krijgt die het verdient.”

Tombrock zei ook te hopen dat de pelsboeren in Noorwegen zullen beslissen hun bedrijven te ontmantelen vóór de deadline van 2024.

pelsdierhouderij
Ook in Nederland sluiten de bontfokkers de deuren | Foto: Flyer Bont voor Dieren

Onmogelijk geworden
Bontverboden zijn tot nu toe ingevoerd in Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Nederland, Republiek Macedonië, Servië, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. België en Luxemburg overwegen hetzelfde te doen. Duitsland, Zweden en Zwitserland hebben inmiddels dermate hoge welzijnsnormen doorgevoerd dat het daar feitelijk onmogelijk is geworden om pelsdieren voor de bontproductie te houden.

Bron: The Daily Mail ©AnimalsToday.nl Bart van Riel