Wanneer het een kwakkelwinter is bestaat het risico dat sloten, plassen en meren wel dichtvriezen, maar dat het ijs veel te dun is om het gewicht van een dier te dragen. Dat merkte ook deze hond in Groot-Brittannië. Gelukkig was er de Britse dierenbescherming RSPCA om hem bijtijds te redden.

ijs
Foto: screenshot video Mother Nature/YouTube

Het spreekwoord heeft het niet voor niets over ‘één nacht ijs’  en dat je daar niet overheen moet gaan. Vaak lijkt het ijs aan de rand van een meer al best stevig, maar naarmate je verder van de kant komt neemt het snel af in dikte. Wilde dieren, maar ook honden die uitgelaten worden, kunnen het bevroren water oprennen om vervolgens zomaar door het ijs te zakken.

ijs
Foto: screenshot video Mother Nature/YouTube

Tips
De hond in dit filmpje heeft geluk gehad. Afgelopen december zakte hij door het nog veel te dunne ijs van een meertje. In dit soort gevallen is het belangrijk om de reddingsactie aan specialisten van de dierenambulance of brandweer over te laten, maar wanneer dat niet mogelijk is hier een paar tips:

  • Loop om te beginnen nooit over het ijs maar ga liggen. Zo verdeel je jouw gewicht en is de kans veel kleiner dat je zelf ook door het ijs zakt.
  • Zorg ervoor, indien mogelijk, dat je een warme jas en bijvoorbeeld een sjaal aan de kant laat liggen. Mocht je door het ijs zakken dan is er in ieder geval een droog kledingstuk, en wanneer alles goed gaat kun je de hond of misschien wel kat ermee afdrogen en opwarmen.
  • Het is bij onderkoeling belangrijk dat de bloedsomloop weer op gang komt, maar het is niet goed om het dier abrupt in een (te) warme omgeving te zetten. Beter is om het droog te wrijven en te masseren. Ook kun je je eigen lichaamswarmte gebruiken om de drenkeling weer op temperatuur te laten komen.
  • Ga voor de zekerheid na afloop altijd met het dier langs bij de dierenarts.
ijs
Grijp de hond bij zijn nekvel, niet aan zijn poten trekken | Foto: screenshot video Mother Nature/YouTube

Mocht het nou toch misgaan en je zakt zelf door het ijs en het water is diep, probeer dan niet in paniek te raken. Soms komt het voor dat mensen onder het bevroren oppervlak schieten en dan is het zaak om boven je te kijken en te zoeken naar licht. Dat is de plek waar het ijs kapot is.

Op eigen pootjes
Gelukkig waren deze tips niet nodig voor de vrijwilliger van de RSPCA die de hond uit het koude water haalde. Het dier was nog niet volledig onderkoeld en kon op eigen pootjes de kant bereiken. Daar werd hij met een handdoek drooggewreven, waarna het al snel weer beter ging met de brokkenpiloot. Zijn redder haalde ook een nat pak, maar het water was niet zo diep dat het tot een angstige situatie leidde.

Bekijk de mooie reddingsactie hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bron: Mother Nature/YouTube ©AnimalsToday Bart van Riel