Het kleine hondje Zoey werd vorige week in de Amerikaanse staat Pennsylvania door een adelaar gepakt, toen ze in de tuin liep. Haar baasjes waren enorm van slag en dachten dat ze Zoey kwijt waren. De roofvogel bleek echter toch liever op zoek te gaan naar een andere prooi: de verkleumde bichon frisé werd 6,5 kilometer verderop enigszins gehavend teruggevonden.
In de Verenigde Staten is het momenteel zeer koud. Niet alleen voor de menselijke bewoners zorgt de vrieskou voor problemen. Voor dieren wordt het zoeken naar voedsel bemoeilijkt. Een klein hondje kan in dat geval best een aantrekkelijke prooi zijn voor een hongerige roofvogel.
Adelaar duikt tuin in
De familie Newhard woont vlakbij de rivier Lehigh, in Bowmanstown. Toen hij in het huis van zijn zus Monica Newhard was, hoorde Felipe Rodriguez buiten een luide krijs. Hij rende naar de achterdeur en keek naar buiten, waar Zoey in de omheinde tuin aan het spelen was. Rodriguez wist niet wat hij zag toen een roofvogel naar beneden dook om de bichon frisé uit de tuin te pakken. De adelaar vloog weg en verdween achter de bomen met het witte hondje in zijn klauwen. Het zag er niet goed uit voor de zevenjarige Zoey.
Rodriguez ging in de buurt op zoek naar het hondje, maar had er weinig hoop op dat hij haar zou vinden. Zijn zus en haar gezin waren diepbedroefd over het verlies van hun huisdier. Ook Monica en haar man zochten in het bos naar hun hondje.
Vondeling langs de weg
Ondertussen reed Christina Hartman zo’n 6,5 kilometer verderop over een besneeuwde weg toen ze een wollig wit hoopje zag liggen. Ze zette haar auto aan de kant om het te bekijken. Dit bleek de vermiste Zoey te zijn:
“Ik zag dat kleine bevroren hondje liggen, met ijspegels aan het lijfje. Het diertje kon amper bewegen.”
Ze wikkelde het beestje in een deken en nam het mee naar huis, waar Zoey twee warme bakken soep met rijst en kip te eten kreeg. Langzaamaan knapte het verkleumde hondje op, er kwam weer leven in. Hartman merkte dat Zoey kleine wondjes in haar nek had en mank liep.
Herenigd
Ze ging op zoek naar de eigenaar van de vondeling en ontdekte al snel een oproep van Monica Newhard op Facebook. Ze belde haar op met het goede nieuws en maakte Monica en haar familie heel gelukkig. Zoey heeft aan haar avontuur wat blauwe plekken overgehouden en mist wat plukken haar, maar is weer veilig thuis.
Voedselaanbod schaars
Biologe Laurie Goodrich werkt bij het nabijgelegen Hawk Mountain Sanctuary, dat de tienduizenden migrerende haviken, adelaars en valken registreert. Ze geeft aan dat, hoewel het niet vaak voorkomt, adelaars inderdaad best een kleine hond of kat kunnen verschalken.
“Als het voedselaanbod schaars is en waterwegen dichtvriezen, zullen roofvogels wat verder kijken en gebruikmaken van een mogelijkheid die zich voordoet.”
Bron: Miami Herald ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Zo’n vogel houdt de prooi niet in de snavel maar in de klauwen.
Ja precies dat viel mij ook al op.
Jullie hebben natuurlijk gelijk, dit was een vergissing. Dank voor de oplettendheid.
We hebben het aangepast!
Hartelijke groet,
Angelique Lagarde, Redactie Animals Today
Kan gebeuren maakt ook niet veel uit, het hondje was meegenomen.