Ruim 60 procent van het totaal aantal wolven in Noorwegen mag deze winter worden afgeschoten. Dit heeft het Noors Ministerie van Klimaat en Milieu recent besloten. Van de 68 wolven die er nu leven, zullen er straks slechts 26 over zijn.

grootschalige wolvenjacht
Foto: publiek domein

In Noorwegen heeft de overheid gebieden aangewezen waar enerzijds vee mag grazen en anderzijds de wolf prioriteit krijgt. Helaas trekken de betreffende wolven aan het kortste eind: ze hebben de verkeerde zone uitgekozen als habitat. Een keuze die ze nu met de dood bekopen. Het gaat om twee roedels in de regio’s Julussa en Osdalen, met een totaal van 42 dieren. Zij leven volgens de Noorse overheid grotendeels buiten de aangewezen zone in Hedmark.

De Regional Carnivore Management Committee had oorspronkelijk toegestaan om grotere aantallen wolven te doden. Ook een derde roedel in Slettås was opgenomen in de vergunning. Dit heeft het Ministerie echter afgewezen omdat hier onvoldoende juridisch grond voor was. Het gaat hierbij om een roedel die zich ook over de grens met Zweden begeeft en in Noorwegen slechts binnen de aangewezen wolvenzone voorkomt.

Desastreus
Het decimeren van een wolvenpopulatie kan desastreuze gevolgen hebben voor het ecosysteem, zo maakte het WNF in oktober duidelijk in een brandbrief aan de Noorse regering. Zo leidde een drastische daling van het aantal wolven in Mongolië tot een ernstige verstoring van het evenwicht in de natuur. Het land heeft de jacht op wolven inmiddels verboden.

Jagen is al jaren een populaire sport in Noorwegen. In 2015 reageerden 11.000 jagers op een vergunning om 16 wolven te mogen doden, omgerekend een bizarre 700 jagers per wolf. Toch is de Noorse beslissing op z’n minst opmerkelijk te noemen. Met slechts 68 in het wild levende exemplaren is de wolf een met uitsterven bedreigde diersoort. Dat de overheid zelf de grootste bedreiging zou vormen, had niemand verwacht.

Als protest tegen de grootschalige jacht organiseert de Noorse dierenbeschermingsorganisatie NOAH aanstaande zaterdag 20 januari een mars in Oslo. Er worden meer dan duizend demonstranten verwacht.

Bron: Noors Ministerie van Klimaat en Milieu ©AnimalsToday Esther van der Spek