Verreweg de meeste koeien die gemolken worden voor Parmezaanse en Grana Padano kaas komen nooit in de wei en leven vaak onder slechte omstandigheden. Dat blijkt uit een onderzoek dat internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) vandaag presenteert.
CIWF filmde graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren. De dieren hadden vaak verwondingen en enorme uiers. De populaire Italiaanse kazen moeten aan strenge voorschriften voldoen om de merknaam te mogen dragen, maar dierenwelzijn ontbreekt in de regels. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
“Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.”
CIWF roept met de campagne #NietOpMijnPasta consumenten in heel Europa op per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten en hun stallen te verbeteren. Parmezaanse kaas en Grana Padano zijn in alle grote Nederlandse supermarkten verkrijgbaar.
Parmigiano Reggiano en Grana Padano
Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) en Grana Padano zijn beschermde merknamen die de kazen alleen verkrijgen als de melk afkomstig is uit specifieke regio’s en de productie aan verplichte voorschriften voldoet, onder andere met betrekking tot het voedsel van de koeien en het aantal maanden rijpen van de kazen. 40 procent van de Italiaanse melkproductie wordt verbruikt voor Parmezaanse en Grana Padano kaas en de jaaromzet is meer dan 5 miljard euro. Ongeveer 40 procent van de kaasproductie wordt geëxporteerd naar landen in de EU, de Verenigde Staten en China.
Onderzoek
CIWF bezocht 9 bedrijven, waaronder één biologische boerderij, waar melk wordt geproduceerd voor Parmezaanse kaas en Grana Padano. De omstandigheden op de bedrijven waren vergelijkbaar. De dieren stonden op veelal smerige, betonnen vloeren en kwamen nooit in de wei. CIWF constateerde veel zeer magere koeien met grote uiers. Met name Grana Padano gebruikt doorgefokte koeien die onnatuurlijk veel melk geven. Na gemiddeld 5 jaar zijn deze dieren uitgeput en gaan naar de slacht. Ook werden verwondingen aangetroffen als gevolg van ongeschikte stallen, evenals pootproblemen en kreupele dieren. Op de betonnen vloeren die besmeurd zijn met uitwerpselen en urine glijden de koeien makkelijk weg. Volgens de producenten hebben 70 procent van de Grana Padano en 99 procent van de Parmezaan koeien geen weidegang.*
* Vertegenwoordigers van de Parmigiano Reggiano (Parmezaan) en Grana Padano consortia (de verenigde producenten organisaties) lieten in een interview met Philip Lymbery weten dat 1 procent van de Parmezaan koeien en 30 procent van Grana Padano koeien weidegang heeft. Zie het boek ‘Dead Zone – Where the wild things are’ (Italiaanse versie) van Philip Lymbery.
Bron:
- Persbericht Compassion in World Farming
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
schandalig watze met de koeien uitvreten ze denken dat het speelgoed is het is erg voor woorden het moet verboden woorden
Apparatuur, daar zorg je goed voor, maar dieren, nee toch. Ze hebben alleen maar wat gevoel en tonen wat emoties, so what. Geld daar gaat het om. We gaan toch niet emotioneel doen.
Dat is de veehouderij, iets waar we zo snel mogelijk vanaf moeten. Weg met al die dierenleed en hun ongezonde slechte producten, daar kunnen we heel goed zonder.
Bio maakt dus niets uit in dit geval?
Please stop this horrible treatment of theses animals
Stop hiermee!!!g
Please stop this unnecessary cruelty Please 🙏🏼🙏🏼🙏🏼