In Sri Lanka nemen de conflicten tussen mensen en wilde olifanten in hoog tempo toe. Deze kunnen zowel voor mensen als voor olifanten een fatale afloop hebben. De Sri Lanka Wildlife Conservation Society ontwierp een speciale bus, waarmee kinderen veilig naar school kunnen en aanvaringen met olifanten sterk worden verminderd.

bus
Dankzij een bus die kinderen naar school brengt, zijn mens-olifantconflicten enorm verminderd | Foto: Sri Lanka Wildlife Conservation Society

De conflicten tussen mensen en olifanten in Sri Lanka zijn de laatste jaren enorm gestegen. Dit komt door het krimpen van het leefgebied van de dieren en doordat mensen zich steeds meer begeven in gebieden waar olifanten leven. De olifanten, die nergens anders heen kunnen, komen terecht op het grondgebied van boeren en in dorpjes, op zoek naar voedsel. De dieren komen steeds vaker in aanraking met mensen en worden agressief door gebrek aan voedsel en leefgebied. Dit leidt tot angst, weerstand en geweld.

Fatale ontmoetingen
Volgens de Sri Lanka Wildlife Conservation Society doden olifanten elk jaar zo’n 80 mensen. Uit woede en angst schieten de dorpelingen de olifanten dood of vergiftigen of elektrocuteren ze de dieren. De meeste conflicten vinden plaats wanneer mensen, zoals kinderen op weg naar school, in een gebied wandelen waar olifanten leven.

EleFriendly bus
Gedurende de jaren zijn er verschillende maatregelen getroffen om deze conflicten te voorkomen. Voorbeelden zijn hekken en het verplaatsen van groepen olifanten. Deze maatregelen bleken onvoldoende effect te hebben. De Sri Lanka Wildlife Conservation Society lanceerde daarom vorig jaar de EleFriendly bus.

De EleFriendly bus rijdt dagelijks rond om kinderen veilig en gratis te transporteren van en naar school. Hierdoor hoeven de kinderen niet meer door het leefgebied van olifanten te lopen. Ook volwassenen kunnen gebruik maken van de bus, voor een laag tarief. Statistieken laten zien dat de hoeveelheid conflicten met olifanten binnen een jaar is gedaald met 80 procent!

Naast het verminderen van conflicten, leren kleurige beelden en educatieve berichten de kinderen ook over olifanten en het belang van het behouden van de olifantenpopulatie.

Hulp voor de gemeenschap
Doordat de kinderen nu veilig kunnen reizen, missen ze minder schooldagen. De bus zelf is eigendom van de gemeenschap. De chauffeur is een dorpeling en zijn salaris wordt betaald door buskaartjes. Daarnaast wordt het geld gebruikt om de bus te onderhouden. En aan de glimmende groene bus te zien, is de gemeenschap trots op het succesvolle project.

De olifanten, op hun beurt, kunnen veilig en vrij rondstruinen door de natuur zoals ze al eeuwenlang hebben gedaan.

Bronnen: Sri Lanka Wildlife Conservation Society, Groundviews, Global Voices ©Animals Today Nadine van Wissen