Nederlandse boswachters voerden gisteren actie tegen het toenemende geweld tegen natuurbeschermers. In Den Haag overhandigden zij namens ruim 30.000 burgers en 26 natuur- en mensenrechtenorganisaties een petitie aan de Tweede Kamer. Boswachter Roy Mes: “Het is te gek voor woorden dat mijn beroep je in landen als Congo of Colombia de kop kan kosten.”
In juli werd bekend dat afgelopen jaar weer meer natuurbeschermers zijn vermoord dan in de jaren ervoor. Maar liefst 200 moorden in 24 landen werden in 2016 geregistreerd, het hoogste aantal tot nu toe. Zestig procent van de moorden is gepleegd in Latijns-Amerika, dat daarmee de gevaarlijkste regio voor natuurbeschermers is. In Afrika wordt het voor parkwachters steeds risicovoller om hun beroep uit te oefenen. Roy Mes:
“Ook in de Nederlandse natuurgebieden komen we wel eens in gevaarlijke situaties of ontmoeten we mensen met een kort lontje. Maar elders op de wereld is de strijd om behoud van de natuur ongekend hard, door de steeds maar groeiende vraag naar grondstoffen zoals mineralen, hout en palmolie, maar ook bijvoorbeeld ivoor. Het is daarom hoog tijd om in te grijpen en een einde maken aan het geweld tegen onze collega’s.”
Bindend verdrag
Om natuurbeschermers wereldwijd meer veiligheid te bieden is het nodig dat ook de Nederlandse regering in actie komt, zo wordt gesteld in de aangeboden petitie ‘Bescherm de natuurbeschermer’. De petitie pleit voor de komst van een internationaal bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Femke Wijdekop van natuurorganisatie IUCN NL, een van de initiatiefnemers:
“Dat verdrag zorgt ervoor dat bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen als zij misstanden veroorzaken. Hierdoor staan natuurbeschermers wereldwijd sterker.”
Binnen de Verenigde Naties wordt al enkele jaren gepraat over de mogelijkheid van zo’n verdrag:
“Tot nu toe werkt Nederland nog maar mondjesmaat mee. Met onze petitie willen we de overheid bewegen om een tandje bij te schakelen en zich hard te maken voor de bescherming van natuurbeschermers.”
Van 23 tot en met 27 oktober vergaderen de VN-lidstaten in Genève over de voortgang van het verdrag.
Steun
In totaal waren 8 Kamerleden aanwezig bij de actie. Onder andere Tjeerd de Groot (D66), Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) beloofden hun steun voor de komst van het bindend verdrag.
Persbericht project Bescherm de natuurbeschermer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?