Elke dag worden er alleen al in Zuid-Afrika drie neushoorns gedood voor hun hoorn. Wetenschappers van de Universiteit of Pretoria, en één van de Wildlife Crime Tech Challenge winnaars, ontwikkelden een baanbrekende techniek waarmee DNA van neushoorns en neushoornhoorn wordt verzameld en gecatalogiseerd. Deze techniek zou leiden tot meer veroordelingen van stropers en het verminderen van de neushoornstroperij in Zuid-Afrika.

neushoorn
Neushoorn | gmacfadyen via photopin cc

De wetenschappers namen begin 2016 deel aan de Wildlife Crime Tech Challenge, een wedstrijd waarbij met behulp van slimme en innovatieve technische oplossingen het gevecht tegen de illegale handel in dieren en dierproducten wordt tegen gegaan. De wedstrijd focust op vier cruciale aspecten van de illegale handel; het opsporen en voorspelen van de doorvoerroutes, het versterken van forensisch bewijs om illegale dierproducten beter te kunnen identificeren, het reduceren van de vraag van consumenten naar dierproducten en het aanpakken van corruptie.

Half 2016 werden er 16 eerste winnaars gekozen, zoals eerder werd beschreven in een artikel van AnimalsToday.nl. Met hun uitvinding Rhino DNA Index System (RhODIS) werd de groep wetenschappers van de Universiteit of Pretoria één van de 16 winnaars.

RhODIS
De wetenschappers begonnen met het verzamelen van DNA van neushoorns in Zuid-Afrika. Hiermee ontwikkelen een soort van barcode voor elke individuele neushoorn. Met deze barcode kunnen gestroopte neushoornproducten worden gelinkt naar hun oorsprong. Inmiddels bestaat de database uit zo’n 20.000 neushoorns uit onder andere Zimbabwe, Malawi, Uganda, Zambia en Kenia. Het doel zal zijn om alle neushoorns wereldwijd in de database op te nemen.

Met de DNA analyse kan RhODIS de locatie van de gestroopte neushoorn identificeren, een stroper linken aan de plaats van delict en onderzoekers helpen om routes van stropers en criminele netwerken bloot te leggen. Alan Guthrie van de University of Pretoria:

“Het bijzondere wat we hebben gevonden uit de verzamelde data is hoe snel deze producten over de wereld gaan. De RhODIS database kan real-time worden uitgewisseld, in plaats van het verschepen van DNA-monsters.”

De wetenschappers van Universiteit van Pretoria zullen samen met de 15 andere winnaars meedingen naar de hoofdprijs van zo’n 420.000 euro om hun oplossing te kunnen implementeren.

Bronnen: Wildlife Crime Tech, RhODIS ©Animals Today Nadine van Wissen