De milieu-inspectie in de Oost-Chinese provincie Zhejiang stuitte recentelijk op een lugubere ontdekking van 300.000 kilo illegaal begraven karkassen van varkens. In de landelijke gebieden rondom de stad Huzhou hebben gemeenteambtenaren talloze illegale varkenmassagraven ontdekt waar tienduizenden overblijfselen van varkens lagen begraven.

varkenmassagraven
Biggetje | Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

Eerder werden al 16.000 dode varkens en eenden uit de Nanhe-rivier in het zuidwesten van China gevist en meer dan 3000 uit een rivier bij Shanghai. Alhoewel het nog niet duidelijk is om hoeveel dierlijke resten het hier precies gaat, zijn het er naar schatting zo’n 300 ton. Sinds de opgravingen die 30 augustus zijn gestart is al zo’n 220 ton aan overblijfselen geborgen. De grootschalige varkensdump is ontdekt nadat de Chinese premier Li Keqiang verschillende inspectieteams heeft aangesteld met als doel de vervuiling van het land met harde hand aan te pakken.

Veiligheid
Uit rapporten van de overheid blijkt dat bewoners van de omgeving al jaren klagen over de ranzige, mysterieuze stank die om hun huizen hing, maar dat het nieuws recentelijk pas het Chinese Ministerie van Milieu heeft bereikt. Het Chinese persbureau Xinhua laat weten dat de autoriteiten op dit moment hun uiterste best doen de risico’s die het gevolg zijn van werken met dode dieren zo klein mogelijk te houden. Tot op heden zijn geen gevaarlijke ziekteverwekkers als het H5 en H7 virus, de vogelgriep of mond- en klauwzeer aangetroffen. Volgens het Chinese nieuwstijdschrift Caixin moeten de rivieren en waterreservoirs nog worden getest op mogelijke besmetting. Wat de gevolgen zijn voor de omgeving en de gezondheid van de inwoners van het gebied wordt nog onderzocht, wel kiezen veel inwoners uit angst voor besmetting nu voor drinkwater uit flessen.

Grootschalig probleem
Nadat een hooggeplaatste Chinese ambtenaar in 2012 uit de school heeft geklapt en heeft toegegeven dat 20% van de rivieren in China ernstig vergiftigd zijn, heeft The Economist in 2014 een grondonderzoek gepubliceerd dat is uitgevoerd door het Chinese Institute for Public and Environmental Affairs. Hieruit bleek dat de grond in de Hunan provincie in zuidelijk China, een gebied ter grootte van Nederland, ernstig vervuild te zijn met lood, cadmium en arsenicum. Activisten claimen dat de grondvervuiling in China evenveel schade aan de bevolking toebrengt als de smogcrisis, die aan een miljoen ongeboren baby’s elk jaar het leven kost.

Tot op heden zijn vijf werknemers van een afvalverwerkingsbedrijf in Zhejiang aangehouden op verdenking van het begraven van de dierlijke resten.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday