‘Not done’. Zo karakteriseerde Bert van der Hoef, directeur van het Dolfinarium, het vorig jaar juli nog in een interview. Hij vond het té intensief ingrijpen op het welzijn en natuurlijk gedrag van de dieren; dolfijnen die mensen door het water moeten slepen. ‘Op’ de dieren staan, was hij ook stellig over: ‘Dat doen we niet meer’. Wie verwachtte dat dit realiteit werd, komt een jaar na dato van een koud watercircus thuis. Een bevestiging voor dierenorganisaties dat het welzijn van dieren in het Dolfinarium geenszins voorop staat. Zij roepen de Nederlandse politiek dan ook op naar Frans voorbeeld een fokverbod op dolfijnen in te stellen.

Dolfinarium
‘Dat doen we niet meer’ | Foto: Bite Back

Foto’s genomen in juli 2017 tonen duidelijk aan dat de shows nog altijd elementen bevatten die de beweringen van de directeur tegenspreken. Trainers staan op de ruggen en neuzen van dolfijnen. Ook voorttrekken, slepen en laten lanceren door de dieren zijn gebruikelijke ‘interacties’. Dat zelfs de directeur van het Dolfinarium erkent hoezeer zij daarmee de dieren in hun welzijn aantasten ten spijt. Woordvoerder Alex Romijn:

“We zien vaker dat het Dolfinarium een loopje neemt met de waarheid. In interviews aangeven dat bepaalde dingen niet meer kunnen, maar ondertussen anders handelen. Het past allemaal in het bekende plaatje. Het onderstreept ook opnieuw dat het Dolfinarium niets anders is dan een circus met een piste van water. En circussen met wilde zoogdieren zijn verboden, dus het wordt tijd dat de politiek ook hier maatregelen neemt.“

Dolfinarium
De gebruikelijke interacties | Foto: Bite Back

Gemanipuleerd
Het Dolfinarium presenteert de dolfijnen graag als ‘speelkameraadjes’. Je zou als bezoeker bijna vergeten dat het wilde dieren zijn. Dieren die bovendien worden gemanipuleerd – een vorm van dwang – tot het doen van kunstjes. Alex Romijn:

“Het rantsoen dat de dolfijnen krijgen, wordt afgestemd op wat ze moeten verdienen door kunstjes te doen. Met andere woorden: de dieren worden bewust onverzadigd gehouden om hen te laten doen wat van ze wordt verlangd. Dat zul je niet op de informatieborden zien staan.“

Dolfinaria mogen weliswaar nog regelmatig vermaak bieden voor bezoekers, voor de dolfijnen zelf betekent het een troosteloos bestaan in een zeer beperkende omgeving. Waar hun wilde soortgenoten vele tientallen kilometers per dag zwemmen en tot grote dieptes kunnen duiken, zijn dolfinariumdolfijnen binnen enkele slagen op de bodem of aan de rand van hun verblijf.

Dolfinarium
Een troosteloos bestaan | Foto: Bite Back

Volg Frankrijk
Frankrijk nam onlangs het besluit om een verbod in te stellen op het fokken van dolfijnen. In de praktijk betekent dit dat dolfinaria er uiteindelijk zullen verdwijnen. De organisaties Bite Back, Een DIER Een VRIEND, Dierbewustleven, Free Spirit, Dolphinmotion, World Animal Protection, en Sea First, hebben middels een brief de politieke fracties opgeroepen om het voorbeeld van Frankrijk te volgen.

Persbericht Bite Back