Veel dolfijnen en bruinvissen komen op een vreselijke manier om het leven door visnetten en visgerei. Dit blijkt uit een onderzoek van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra). Het aantal walvisachtigen dat verstrikt raakt is schrikbarend hoog en toont aan dat er nog veel te weinig gedaan wordt om deze sterfgevallen te voorkomen.
Honderden dolfijnen, bruinvissen en walvissen sterven jaarlijks in visnetten- en gerei in de wateren rondom het Verenigd Koninkrijk. Het zijn zeezoogdieren, ze kunnen dan ook niet ademen onder water. De dieren raken verstrikt in vistuig, proberen zich te bevrijden en raken in paniek als dit niet lukt. Tijdens hun verwoede pogingen om te ontsnappen lopen ze nare wonden en soms zelfs gebroken botten op. Uiteindelijk sluiten ze hun blaasgat en stikken ze.
Onnodig
Uit onderzoek van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) blijkt dat vorig jaar maar liefst 1250 tot 1500 bruinvissen verdronken in staande visnetten. Een tragische en onnodige manier om te sterven. Om hiervoor aandacht te vragen heeft organisatie Whale and Dolphin Conservation (WDC) een animatiefilmpje gemaakt:
Het blijkt veel verschil te maken of er aan de kieuwnetten akoestische apparaatje (pingers) zijn bevestigd om de dieren te weren. Een nadeel hiervan is echter dat ze de dieren ook wegjagen bij gebieden waar ze voedsel zoeken.
Data
Naast de vele bruinvissen kwamen volgens het rapport 285 gewone dolfijnen om in 2016, vergelijkbaar met het jaar daarvoor. De kans is groot dat de data in het rapport onvolledig zijn en het daadwerkelijke aantal sterfgevallen hoger ligt. Zo raken de bruinvissen en dolfijnen ook verstrikt in netten van buitenlandse schepen die vissen in Britse wateren. Hiervan zijn geen cijfers bekend.
Bijvangst
Sarah Dolman van WDC wil graag dat er snel maatregelen genomen worden:
“Dit jaarlijkse rapport geeft niet alleen een indicatie van het aantal jaarlijkse sterfgevallen, maar toont ook aan hoe weinig oplossingen worden toegepast om dit aantal te verminderen. Pingers hebben nog geen bewezen toegevoegde waarde voor dolfijnen, en hoewel sommige vissers ze vrijwillig gebruiken aan hun kieuwnetten op kleine schepen en trawlers, en we elke inspanning om het aantal dode dolfijnen en bruinvissen te verminderen van harte toejuichen, is dit nog geen vereiste. Dit helpt dan ook maar ten dele. We moeten juist alle effectieve mogelijkheden benutten, vooral waar wetenschappers hebben aangetoond dat de hoeveelheid bijvangst gevolgen heeft voor de populatie, zoals bij gewone dolfijnen in het zuidwesten.”
Betere bescherming
Zodra de Brexit wordt uitgevoerd hoeft Groot-Brittannië in principe niet meer aan Europese beschermingsmaatregelen te voldoen. Dit betekent dat er zelfs nog meer dieren sterven. WDC is daarom een petitie gestart om de overheid aan te sporen wetten ter bescherming van deze dieren op te stellen. Vind je ook dat er dringend actie nodig is om bruinvissen, dolfijnen en walvissen te beschermen? Teken dan deze petitie.
Bron: WDC ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Mensen zijn verschrikkelijk
Vandaag in eco mare geweest en de mooie bruinvissen gezien. Alle walvis soorten verdienen bescherming.
Stop toch eens met het uitmoorden van dieren !! Welk dier dan ook !! Geef moeder natuur haar rijk terug.
Stop de afbraak van de wereld !!
Afschuwelijk wat erg!! En het zijn ook zulke prachtige dieren😍😍Doet me zoveel pijn al dat dierenleed😭😭
This has to stop. When will people start to care, I’m guessing when it’s to late…
Stop killing these Beautiful animals!!
Help!
Vreselijk!!!