Het aantal olifanten in gevangenschap voor de toeristenindustrie in Azië stijgt sterk. In Thailand is het aantal zelfs met 30 procent toegenomen in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van World Animal Protection naar olifanten gebruikt voor ritten en shows in Azië.

toeristenindustrie
Olifantenritjes behoren tot de wreedste toeristische attracties | Foto: ASR Photos/flicr

World Animal Protection bezocht 220 locaties in zes Aziatische landen waar olifanten in gevangenschap leven voor vermaak van toeristen. Het welzijn van bijna 3.000 olifanten is beoordeeld en de resultaten zijn zorgwekkend. Karin Bilo van World Animal Protection:

“77 procent van de olifanten in gevangenschap hebben een verschrikkelijk leven in onacceptabele omstandigheden.”

Omstandigheden
Olifanten worden gestroopt, mishandeld en een leven lang ingezet voor shows of ritten. Ze zitten opgesloten of geketend in kleine verblijven. Er is sprake van harde muziek en grote groepen toeristen die dichtbij komen, terwijl de olifanten vastzitten aan kettingen korter dan drie meter. Het voedsel is slecht en de veterinaire zorg zeer beperkt. Alle parken die olifantenritten en/of shows aanbieden scoren onvoldoende. Karin Bilo:

“Dus als je een rit maakt of een show bezoekt, zit je als toerist zeker fout.”

toeristenindustrie
Geen olifantenritjes tijdens je vakantie! | Foto: Éclusette/Wikimedia

Olifanten uit het wild
Na een verbod op de commerciële houtkap in Thailand, belandden veel olifanten in de toeristensector. 30 jaar na het verbod leeft een groeiend aantal olifanten in gevangenschap; het gaat al lang niet meer alleen om de populatie olifanten uit de bosbouw. Bilo:

“Het toerisme is nu verantwoordelijk voor het gevangen houden van olifanten. Olifanten worden in gevangenschap geboren en uit het wild gestroopt om een leven lang toeristen te vermaken.”

Gebroken wil
TV-presentatrice Loretta Schrijver bezocht voor World Animal Protection recent meerdere parken in Thailand en is geschokt:

“Ik zag olifanten die eindeloos rondjes op asfalt lopen, met toeristen op hun rug, terwijl hun poten en rug daar absoluut niet op gebouwd zijn. En olifanten die trucjes doen tijdens een show. Dat doen ze alleen maar omdat ze op brute wijze zijn afgericht en hun wil is gebroken.”

toeristenindustrie
Hun wil is gebroken | Foto: World Animal Protection

Bewustwording Nederland
Het aantal Nederlanders dat zich bewust is van het leed achter het toeristisch vermaak stijgt. Uit representatief onderzoek van TNS blijkt dat nog altijd 26 procent van de Nederlanders een olifantenrit ‘acceptabel’ vermaak vindt (drie jaar eerder was dit nog 39 procent). Loretta Schrijver:

 “Dat betekent dat we dit verhaal moeten blijven vertellen. En niet alleen over die arme olifanten: het toeristisch vermaak met alle wilde dieren moet zo snel mogelijk stoppen.”

Enkele cijfers uit en over het onderzoek:

  • Het onderzoek richtte zich op bijna  220 toeristenparken in Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos en Cambodja. Cijfers zijn vergeleken met een onderzoek van 5 jaar eerder.
  • De behandeling van 77 procent van de olifanten is beoordeeld als “onacceptabel”.
  • Het aantal olifanten in gevangenschap voor toerisme in Thailand is gestegen van 1.688 naar 2.198. Dit is niet te verklaren door natuurlijke geboorte en sterfte onder de olifanten die uit de houtkap komen.
  • De stijging is vooral te zien in de parken met de slechtste omstandigheden voor olifanten.
  • De cijfers tonen aan dat olifanten nog altijd uit het wild worden gehaald, terwijl het dier met uitsterven wordt bedreigd; toerisme heeft een negatieve impact op een populatie die al onder druk staat.

World Animal Protection voert de komende maanden online campagne om aandacht te vragen voor wilde dieren in het toeristenentertainment. Mensen die zich willen uitspreken tegen het vermaak met wilde dieren kunnen terecht op de website van World Animal Protection.

Het volledige rapport is het hier te downloaden (pdf).

Persbericht World Animal Protection