Woedend zijn Amerikaanse natuurbeschermers op hun president. Dat de man niets opheeft met dieren is bekend, maar vanaf deze zomer moeten ook grizzlyberen het ontgelden in het grensgebied van Wyoming, Montana en Idaho. Na veertig jaar bescherming is het dier weer vogelvrij. Volgens de Amerikaanse regering leven er weer voldoende beren in dit gebied. In Yellowstone National Park en Grand Teton NP blijven de beren vooralsnog beschermd.
Zo’n veertig jaar geleden leefden nog slechts 136 grizzly’s in Greater Yellowstone, nu zijn dat er volgens tellingen weer ongeveer 800. Volgens de US Fish and Wildlife Service is de beer daarmee ‘buiten de gevarenzone’. Amerikaanse natuurbeschermers zijn het daarmee niet eens. Halverwege de 19e eeuw leefden meer dan 50.000 grizzly’s in de Verenigde Staten (buiten Alaska). Slechts twee procent van hun oorspronkelijke leefgebied is nog over.
Nadat het nieuws bekend werd gemaakt door de Amerikaanse regering, leidde dit tot verheugde reacties onder stropers, jagers en boeren. Natuurbeschermers hebben juridische stappen aangekondigd.
Stoppen
Het Western Environmental Law Center in Oregon zal er alles aan doen deze actie van Trump te stoppen. Ook 125 indianenstammen hebben hun steun toegezegd aan het Western Environmental Law Center. Volgens gebruiken binnen deze indianenstammen mag je een grizzly niet bejagen. Natuurbeschermers zijn voornamelijk tegen het vogelvrij verklaren van de grizzly, omdat een belangrijke voedselbron, de dennenappel van de asgrijze den, afneemt door klimaatverandering.
Beraad
Het vogelvrij verklaren van de grizzly’s in Greater Yellowstone betekent niet dat jagers/stropers al direct mogen beginnen met afschieten. Volgens wildbeheer mogen de aantallen niet onder 600 grizzly’s komen. Wyoming en Montana verwachten dit jaar nog geen jachtvergunningen af te kunnen geven, Idaho houdt dit nog in beraad.
Tot nu toe zijn grizzlyberen in andere delen van de Verenigde Staten nog niet vogelvrij verklaard. Alleen in Alaska mogen jagers/stropers en boeren nog altijd elke beer doden.
Bron: Volkskrant ©AnimalsToday.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ze zouden daar in Yellowstone net zo goed het “overschot” aan grizzlyberen kunnen uitzetten in afgelegen bos- of berggebieden in Noord-Amerika waar geen mensen wonen. Op al deze beren gaan jagen met allerlei moderne vuurwapens is gewoon afschuwelijk en verre van heldhaftig meer!
Ik vind die jacht walgelijk en ik ben bepaald geen fan van Trump. Toch mis ik in dit artikel iets: het was Obama die begon met het opheffen van de bescherming van deze beren. Zie bijvoorbeeld
http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-yellowstone-grizzly-bear-protections-20170622-story.html
en
http://news.nationalgeographic.com/2017/06/yellowstone-grizzly-bears-removed-endangered-species-list-threatened-conservation-spd/
Obama had een bijna heilige status bij veel mensen hier, maar als je kijkt naar wat de man zei en wat hij deed op bijvoorbeeld milieugebied, is het verschil bedroevend groot. Dat maakt het eigenlijk nog erger: het maakt voor het milieu kennelijk niet zoveel uit, wie er president van de VS is. Obama was geen racist en geen seksist, maar op milieugebied heeft ook hij de meest vreselijke dingen gedaan. Alleen haalde dat hier veel minder de pers. (Denk alleen even aan fracking, waardoor we hier met goedkope kolen en kolencentrales zitten opgescheept.)
Het is wachten tot deze gek het veld ruimt en hopelijk komt er dan een wijs, verstandig, intelligent, integer en duurzaam gericht persoon op de post van president.
Iemand die wél van de wereld houdt en respect heeft voor mensen, dieren, natuur en milieu.