De veganistische Saoedische prins Khaled Bin Alwaleed denkt dat de intensieve veehouderij binnen tien jaar tot het verleden kan behoren. Hij gelooft dat moderne technieken op korte termijn de intensieve vee-industrie tot geschiedenis gaan maken, en dat is noodzakelijk om de almaar groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden.
Naar schatting leven er in 2050 zo’n 9,7 miljard mensen op aarde. Hoe al die monden gevoed gaan worden is een van de meest brandende vragen van deze tijd. Het huidige voedingspatroon is sterk op vlees gericht en dat vergt inmiddels de helft van het wereldwijd te verbouwen landbouwareaal. Toch zijn nu al 1 miljard mensen niet in staat om iedere dag te eten.
De vee-industrie is tevens de grootste veroorzaker van broeikasgassen. Het eten van vlees draagt bij aan klimaatverandering. De opwarming van de aarde is van invloed op de kwaliteit van oogsten, of het mislukken daarvan door extreme weersomstandigheden. Ook verbruikt de intensieve veehouderij veel schoon water, waarvan steeds minder voorradig is. Verder is het een veroorzaker van bodemvervuiling en een bron van veel dierenleed.
Kweekvlees
Het is slechts een optelsom om te concluderen dat het huidige eetpatroon van de mens geen stand kan houden. Prins Khaled Bin Alwaleed is zakenman en volgens hem is de oplossing voor dit vraagstuk al gevonden. Hij meldde onlangs dat kweekvlees binnen afzienbare tijd op grote schaal commercieel beschikbaar komt. Dit is vlees waarbij geen levende dieren geslacht worden maar wat in een laboratorium is opgekweekt uit levende dierlijke cellen. Er zijn diverse geslaagde (smaak)proeven mee gedaan maar toepassing op grote schaal is er nog niet. Dat gaat veranderen, aldus Khaled Bin Alwaleed.
Ook het aanbod van plantaardige vleesvervangers zal snel toenemen, zo meent de prins. De afgelopen jaren zijn de technieken steeds verder ontwikkeld om van plantaardige eiwitten nieuwe producten te maken die geschikt zijn voor een vleesloos dieet. De inmiddels welbekende vega-burgers zijn hiervan een smakelijk voorbeeld.
Einde vleestijdperk
Alle ingrediënten zijn aanwezig om in de zeer nabije toekomst het huidige’ vleestijdperk’ achter ons te laten. Het is slechts een kwestie van tijd eer de intensieve veehouderij overbodig wordt, en daarmee een einde komt aan veel dierenleed. En een antwoordt op de vraag of we in 2050 allemaal wel te eten hebben.
Bron: One Green Planet ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De zogenaamde sterksten hebben de plicht om voor de zwakkeren op te komen, dus definitief stoppen met die walgelijke veehouderij.
Vegan 💟💟💟
Ik mag die prins wel! Maar volgens mij maakt hij wel een denkfout: de bio-industrie is juist uitgevonden om iedereen van (goedkoop) eten te kunnen voorzien…. En dus ben ik bang dat het in de toekomst misschien juist toe zal nemen!! Begrijp me niet verkeerd: ik vind het allemaal meer dan afschuwelijk wat dieren allemaal wordt aangedaan!! Aan de andere kant wordt de wereld heeeeel langzaam steeds diervriendelijker, en vinden ze (misschien) een degelijk alternatief voor de bio-industrie.
Maar ik denk dat het heel moeilijk gaat worden, aangezien er in Saoedi-Arabië al zoveel mensenrechten geschonden worden. Dan worden dieren meestal al helemáál vergeten (en ik wil niet negatief zijn).
Anoniem, juist !
De veehouderij maakt wat de consument wil, en als dat allemaal jip en Janneke moet worden,(10 kippen los op de mestvaalt en 5 koeien scharrelend in de natuur), dan wordt dit geproduceerd, MITS en een boterham verdient kan worden. Maar dat zal nog wel even duren ben ik bang…………
In het kort het systeem:
Miljarden dieren worden op afschuwelijke manier misbruikt om onder erbarmelijke omstandigheden in volle stallen gepropt gedwongen te worden om dermate goedkoop vlees, melk en eieren te produceren dat dit voor de winkels als lokkertje wordt gebruikt om zo veel mogelijk mensen zo vaak mogelijk naar de winkel te lokken waar zij dan vervolgens allerlei andere dingen gaan kopen waar de winkels heel veel geld aan verdienen. De boeren worden veelal door wurgcontracten ook uitgebuit. Veel boeren gaan dan ook failliet terwijl zij vaak hard werken en lange dagen maken.
Het zou gewoon om kwaliteit moeten gaan met hoge ethische en morele waarden voor gezondheid en welzijn van mensen en dieren en met respect voor de natuur om schadelijke invloeden zo veel mogelijk te beperken dan wel uit te sluiten. Helaas hebben we permanent een regering en overheid die het foute destructieve systeem van harte steunt waardoor er nauwelijks verbeteringen plaats vinden. De lage prijs is trouwens ronduit bedrog want elk jaar gaat alleen al in Nederland 2 MILJARD Euro subsidie van gemeenschapsgeld naar de gangbare landbouw en veeteelt. Met zijn allen worden wij gedwongen om dit buitensporig te subsidiëren. Te bizar voor woorden. Alle schade die veroorzaakt wordt aan natuur en milieu en de gezondheid van mensen en huisdieren is niet eens meegerekend en wordt ook niet in rekening gebracht.
Alles zou gewoon om kwaliteit moeten draaien en dan wordt een stukje vlees een stukje duurder.
So what?
Het is nu extreem goedkoop, vaak zelfs nog goedkoper dan 10 of 20 jaar geleden.
Als wij vlees zouden eten zouden wij in ieder geval voor biologisch kiezen van dieren die tenminste nog een fatsoenlijk leven gehad hebben. Dat is ook véél lekkerder hoor ik altijd van anderen. En als we het te duur zouden vinden zouden we gewoon maar 2 of 3 keer in de week vlees eten.
Liever af en toe een goed stuk vlees dan elke dag die rommel vol antibiotica, genetisch gemanipuleerd voer, verdriet, pijn, verwondingen, leed, en andere ellende.
Het is geen wonder dat veel mensen steeds opgefokter raken, als je dit soort rommel eet.
Je bent wat je eet!
Verstandige woorden van deze prins. Hij zal helaas wel een buitenbeentje zijn in de kringen waarin hij verkeert. Vaak wordt gezegd “dat de veeteelt steeds grootschaliger en intensiever moet worden om alle monden te kunnen voeden”. Maar dat is kortzichtig door blijven denken in hetzelfde kwalijke destructieve kringetje. Dit is absoluut niet zuiver en vanuit vastgeroeste systemen en egoïsme gedacht.
Maar door met zijn allen over te stappen op plantaardig voedsel zal er meer dan voldoende zijn om iedereen te voeden. En het is ook nog veel gezonder, veel beter voor natuur en milieu en om klimaatopwarming tegen te gaan en het bespaart gigantisch veel intens dierenleed.