IUCN NL maakt de aankoop van 2.688 hectare tropische natuur in Zuid-Amerika en de lease van nog eens 900 hectare in Myanmar mogelijk. Hiermee draagt de natuurorganisatie vanaf 1 januari 2013 bij aan de bescherming van zeldzame iconische soorten als de blauwkeel-ara, de geelstaartwolaap en de Midden-Amerikaanse tapir.
In totaal gaat het om zes gebieden in Guatemala, Nicaragua, Ecuador, Bolivia, Peru en Myanmar. De aankopen met een totaalbedrag van 418.000 euro worden gedaan vanuit het fonds Small Grants for the Purchase of Nature (SPN). IUCN NL beheert dit fonds sinds 2001 met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.
Uniek op aarde
“De strategische aankoop van natuurgebieden is cruciaal om ecosystemen en biodiversiteit op de lange termijn te beschermen”, zegt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “Veel van de natuurgebieden die lokale ngo’s met onze fondsen verwerven zijn uniek op aarde. Het Barba Azul Reservaat in Bolivia bijvoorbeeld, waar IUCN NL de aankoop van 1.900 hectare mogelijk maakt, herbergt de grootste populatie blauwkeel-ara’s ter wereld.” Deze papegaai wordt volgens de IUCN Rode Lijst ernstig bedreigd: naar schatting zijn er nog zo’n 400 vogels in het wild te vinden.
Onder druk
De gebieden die het SPN-fonds steunt staan onder ernstige druk. “Zonder bescherming zouden ze simpelweg verdwijnen, bijvoorbeeld door grootschalige houtkap”, zegt Hoogeslag. “In Ecuador is al zeker 96 procent van het oorspronkelijke kustwoud verloren gegaan. Dit wordt dan ook gezien als meest bedreigde tropische bosgebied ter wereld.” Met geld van het SPN-fonds kan het Jama-Coaque reservaat aan de Ecuadoriaanse kust uitgebreid worden met 90 hectare, tot 361 hectare. “Dat lijkt weinig, maar dit stuk land vormt een belangrijke verbinding tussen twee stukken bos. Het beschermde leefgebied van dieren en planten wordt hiermee in een klap een stuk groter.”
In totaal ontving IUCN NL dit jaar tachtig projectvoorstellen van natuurorganisaties in zuidelijke landen. De zes projecten waarvoor financiering is goedgekeurd gaan begin 2013 van start.
Bron: Persbericht IUCN ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?