In de provincie Groningen is het niet meer toegestaan knobbelzwanen dood te schieten. Voorheen konden boeren een ontheffing krijgen om te voorkomen dat de dieren “schade” aan zouden richten aan hun gewassen. Besloten is nu deze ontheffing niet meer af te geven.
De knobbelzwaan komt inmiddels in West Europa vrij veel voor. In tegen stelling tot enkele decennia geleden toen deze zwaan soort zeer zeldzaam was. Hij eet vooral waterplanten maar ook gras. De vogels kunnen een spanwijdte van 2,30 meter bereiken en een hoogte van zelfs 160 cm. De knobbelzwaan behoort tot de zwaarst vliegende dieren en is de grootste watervogel.
In de winter leven ze in groepen langs beschutte zeekusten, riviermondingen en op meren. Populaties in het Noordoosten van Europa trekken van november tot april naar het zuiden en het westen.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?