Ten noorden van Key West, in de Amerikaanse staat Florida, hebben marineofficieren tientallen haaienvinnen in beslag genomen. De vinnen werden aangetroffen op een garnalenboot.
De garnalenboot werd op ongeveer 20 mijl ten noorden van het eiland ontdekt. De vondst bewijst dat er nog steeds een markt is voor haaienvinnen, ondanks het al ruim 16 jaar oude verbod op het ontvinnen van haaien, want hoe tegenstrijdig ook, het kopen en verkopen van de vinnen is in de meeste staten nog steeds legaal. Haaienvinnensoep is met name in Azië nog steeds een delicatesse, met name bij welgestelden.
Door het ontvinnen van haaien sterven jaarlijks wereldwijd tientallen miljoenen dieren de dood, in 2013 werd maar liefst 27.000 ton vinnen verhandeld. De praktijk van het ontvinnen van haaien is bijzonder gruwelijk: nadat hun vinnen zijn afgesneden, worden de verminkte dieren vaak levend overboord gegooid en daar sterven ze alsnog een vreselijk dood. Ze stikken omdat ze niet meer kunnen zwemmen of ze worden opgegeten door andere roofdieren.
De ingrijpende problemen die veroorzaakt worden door overbevissing en beperken zich niet alleen tot haaien. Ook kleinere vissen en schelpdieren lopen gevaar. Maar overbevissing is wel extra ernstig bij haaien omdat veel soorten sneller worden gedood dat dat ze zich voort kunnen planten. Haaien hebben een trage levenscyclus, een lange draagtijd en een beperkt aantal nakomelingen.
Haaitoerisme
Het verlies van haaien heeft ook grote economische gevolgen voor Florida: het zogenaamde ‘haaitoerisme’ brengt maar liefst meer dan $ 220 miljoen per jaar in het laatje en is goed voor ongeveer 3.700 banen. Een wetsvoorstel om ook de handel in haaienvinnen te verbieden is ingediend, maar heeft nog een lange weg te gaan in het congres.
Bron: Miami Herald ©AnimalsToday Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?