Rundveeslachters draaien overuren. De afgelopen week werd een waar dieptepunt bereikt: 19.331 runderen werden gedood. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO.

geslacht
Recordaantal runderen geslacht | Foto: Pixabay

De overheid heeft de afgelopen drie jaar lijdzaam toegekeken hoe de melkveesector uit zijn voegen groeide na het afschaffen van het melkquotum. Het gevolg is een gigantische mestberg. Nu heeft Nederland – terecht – een waarschuwing gekregen uit Brussel omdat we meer fosfaat (mest) produceren dan is afgesproken: de mestberg moet krimpen. De overheid neemt maatregelen met de botte bijl en laat zo’n 160.000 extra koeien slachten.

In de eerste 13 weken werd een record van ruim 215.000 koeien naar de slacht afgevoerd. Ter vergelijking: in 2015 ging het in deze periode om 144.000 koeien en het jaar daarvoor om 126.000 koeien.

Kalveren en mest
Overigens blijkt uit recent onderzoek van Wakker Dier dat de Nederlandse melkveesector ieder jaar ook honderdduizenden kalveren importeert om hier vetgemest te worden. Uit CBS-cijfers blijkt dat de Nederlandse vleeskalversector in januari en februari al 113.175 kalveren heeft geïmporteerd. Deze kalfjes komen vooral uit Duitsland, maar ook helemaal uit Letland, Estland en Tsjechië. Zo stevent de kalversector dit jaar af op een import van 735.000 kalveren. Hetzelfde hoge aantal als in 2016.

Maar ook deze geïmporteerde kalfjes produceren mest en dragen bij aan het fosfaatoverschot. De fosfaatproductie wordt berekend in grootvee eenheden (GVE). Een melkkoe is 1 GVE. Een vleeskalf dat maar 6 maanden oud wordt telt als 0,115 GVE. Dat betekent dat acht kalveren per jaar ongeveer evenveel mest produceren als een volwassen melkkoe. De naar schatting 735.000 kalveren die dit jaar Nederland binnenkomen, produceren dus evenveel mest als zo’n 85.000 melkkoeien. De geïmporteerde kalveren produceren daarmee ongeveer evenveel mest als de helft van het aantal te slachten koeien.

Bron: Boerderij.nl ©Animals Today