Op zaterdag 1 april vond een stilte-actie plaats tegen het stierenvechten op het Plein in Den Haag. En dit was zeker geen grap, want er vinden nog steeds stierengevechten plaats in Europa (Spanje, Portugal en Frankrijk). En veel kinderen zullen ook dit jaar toegang hebben tot deze bloedige evenementen. Het stierenvechtseizoen van 2017 is net begonnen. Deze stilte-actie is deel van een campagne van het Comité Anti Stierenvechten om de Nederlandse regering en de Europese Unie te vragen druk uit te oefenen op de Spaanse overheid.

stierenvechten
In Den Haag vond op 1 april een protestactie plaats tegen het stierenvechten | Foto: CAS International

Hun leed is ons leed
Met bebloede handen, en een dichtbeplakte mond stonden enkele demonstranten op het Plein. Hun boodschap: als we zwijgen en de andere kant op kijken hebben we bloed aan onze handen. De rest van de actievoerders stond in het zwart gekleed, met voor hun gezicht een deel van een kunstwerk van Koen Spaas: de helft van de kop van de stier, want het leed dat de stier wordt aangedaan, is ook hun leed.

Marius Kolff, directeur van CAS International:

“Kinderen meenemen naar de altijd bloederige stierengevechten, dat is zoiets als met de hele familie gezellig in het abattoir gaan zitten kijken naar het afslachten van de koeien. Dit kán toch niet? De stierengevechten zijn al erg genoeg, voor jong en oud. Maar dat kinderen daaraan worden blootgesteld is onvergefelijk want het richt onherstelbare psychische schade aan. Dat is bewezen!”

Het Comité Anti-Stierenvechten vraagt aandacht voor een aantal punten. Ten eerste moet er een einde komen aan het dierenleed door stierengevechten. Dieren lijden ondraaglijk bij dit soort evenementen. Ten tweede krijgen fokkers van vechtstieren Europese landbouwsubsidies, geschat op zo¹n 130 miljoen euro per jaar. Er moet een nieuw systeem komen zodat deze fokkers dergelijke subsidies niet meer kunnen ontvangen. In het huidige systeem is niet duidelijk welke veehouders vechtstieren fokken en hiermee sponsort de EU direct aan deze in bijna alle lidstaten verboden activiteit.

Rechten van het Kind
Ook maakt het Comité Anti Stierenvechten zich zorgen om kinderen die worden blootgesteld aan geweld tijdens stierengevechten en stierenfeesten. De Verenigde Naties heeft aan diverse stierenvechtlanden gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Ook de EU moet rekening houden met de rechten van het kind wanneer het gaat om de toegang van kinderen tot gewelddadige evenementen. Een verbod op de toegang van minderjarigen tot stierengevechten en wrede stierenfeesten is nodig. En in de stierenvechtscholen leren minderjarigen om een dier pijn te doen en te doden. Minderjarigen moeten beschermd worden tegen blootstelling aan geweld. Leren hoe men een dier moet aanvallen en doden is een vorm van geweld. Het verhogen van de leeftijd van minderjarigen tot 18 jaar voor het inschrijven aan de stierenvechtscholen in Europa is nodig, zolang er überhaupt nog stierengevechten mogen plaatsvinden.

Daarnaast past het stierenvechten niet langer in het moderne Spanje, Frankrijk en Portugal. De meerderheid van de bevolking van deze landen wil geen stierengevechten omdat ze het als dierenmishandeling beschouwen. De interesse in dit soort evenementen daalt jaarlijks. Volgens het Ministerie van Cultuur van Spanje gaat jaarlijks 8% van de Spanjaarden naar een stierengevecht. Toch blijft dit in stand dankzij de steun vanuit de overheid.

Persbericht Comité Anti-Stierenvechten (CAS)