Afgelopen zaterdag organiseerde Animal Rights een protestactie voor het Erasmus MC in Rotterdam. Door het tonen van grote afbeeldingen van proefdieren wil de organisatie het verborgen leed van dierproeven zichtbaar maken en het Erasmus MC oproepen om dierproeven te vervangen door alternatieven.

proefaap
Foto: Animal Rights

In het proefdiercentrum van het Erasmus MC worden java-apen, resusapen en groene meerkatten ziek gemaakt met virussen. De proefapen worden tijdens de dierproef in isolator-kooien gestopt. Het gaat hierbij om speciale kooien met luchtfilters die voorkomen dat virussen zich verspreiden maar ze bieden de apen amper bewegingsruimte.

Animal Rights-directeur Robert Molenaar:

“We willen zo spoedig mogelijk een gesprek met het Erasmus MC omdat we ons ernstig zorgen maken over het welzijn van de proefapen.”

Vechtpartij in isolator-kooi
De Dierenexperimentencommissie waarschuwt de dierproefnemers van het Erasmus MC om geen twee volwassen mannelijke apen bij elkaar in een isolator-kooi te huisvesten. Dit in verband met het risico op onderlinge agressie. Tijdens een eerdere dierproef ging het mis. Er brak een vechtpartij uit tussen proefapen in de isolator-kooien. Twee van de zes proefapen stierven aan hun verwondingen.

Robert Molenaar: “Het opsluiten van apen in een isolator-kooi zorgt voor stress, angst en frustratie. Zet je een aap alleen dan lijdt het dier onder een sociaal isolement. Stop je twee of drie apen in een isolator-kooi dan loop je het risico op onderlinge agressie. Proefapen zijn gevoelige en slimme dieren die niet geschikt zijn om op te sluiten in isolator-kooien.”

Foto: Animal Rights

Operatie
Voordat de dieren ziek worden gemaakt ondergaan ze een operatie waarbij temperatuurrecorders worden ingeplant in het buikvlies. Na de besmetting volgen bloedafnames en neus, keel- en rectale uitstrijkjes. Voor al deze ingrepen moeten de apen telkens worden verdoofd. Uit de Wob-documenten blijkt dat de proefapen ernstig kunnen lijden onder de experimenten, afhankelijk van het virus en de duur van de dierproef.

Aan het einde van de dierproef worden de apen gedood of hergebruikt voor een volgend experiment.

Foto: Animal Rights

Van aap naar beter
Onlangs verscheen het rapport ‘Van aap naar beter. Een verkenning en dialoog over proeven met apen’ van het onafhankelijke Rathenau Instituut. Hierin wordt gepleit om heel anders naar dierproeven te kijken en daarmee te werken naar een toekomst zonder apenonderzoek. Aanleiding voor het rapport is de wens van de Tweede Kamer om zo snel mogelijk te komen tot een afbouw naar nul van het aantal proeven met apen in Nederland.

Animal Rights is tevens een petitie gestart met het verzoek aan de overheid om meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar dierproefvrije technieken. Inmiddels hebben 70.000 mensen deze petitie getekend.

Persbericht Animal Rights