In Londen is deze week het boek ‘Dead zone – Where the wild things were’ gepresenteerd. Het boek vertelt het verhaal van met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de jaguar, de Sumatraanse olifant en de Humboldtpinguin, en de onvermoede rol die goedkoop vlees in de supermarkt hierbij speelt.
Het boek neemt de lezer mee op safari langs de regenwouden in de Amazone tot de palmplantages op Sumatra, en door het vulkaanlandschap op de Galapagoseilanden naar de graslanden van Engeland. Dead Zone is geschreven door Philip Lymbery, CEO van internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming, en is een vervolg op zijn eerste boek ‘Farmageddon’. Het toont de schadelijke gevolgen die de wereldwijde vee-industrie heeft op natuur en de biodiversiteit en wat we kunnen doen om op een gezonde, duurzame en diervriendelijke manier de wereld te voeden.
Biodiversiteit neemt af
De intensieve veehouderij wordt nog vaak beschouwd als het meest efficiënte systeem om onze groeiende wereldbevolking te voeden. Door veel dieren op te sluiten op kleine oppervlaktes, zoals in kooien of overvolle stallen) lijken we bovendien ruimte te creëren. Het tegenovergestelde is waar. Om de miljarden dieren in de mondiale vee-industrie te voeden, maakt natuur plaats voor intensieve monoculturen van soja en graan, en neemt de biodiversiteit in rap tempo af.
Zo stierven in Engeland bijensoorten uit doordat bloemen en planten verdwenen door de opkomst van intensieve landbouw. En slechts de helft van het Indonesische regenwoud is vandaag nog over als gevolg van de aanleg van plantages. Dit betekent een enorme afname van het leefgebied van de Sumatraanse olifant, die hierdoor nu zeer ernstig bedreigd is. Bovendien leidt het systeem tot massale vervuiling van bodems en verspilling van gewassen. Aan de hand van de verhalen van een tiental bekende bedreigde diersoorten onderzoekt Dead Zone de impact van de vee-industrie en laat mensen aan het woord die zich inzetten om de situatie te verbeteren.
Enkele feiten op een rij:
– Als gevolg van onze voedselproductie is het aantal zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen in de natuur in de afgelopen 40 jaar gehalveerd
– Twee derde van de 70 miljard dieren die jaarlijks geslacht worden in de wereld, worden gehouden in dichte stallen, hokken of kooien in de vee-industrie
– In Nederland leeft 95% van de kippen en 99% van de varkens in krappe, dieronvriendelijke omstandigheden in de vee-industrie
– Elk jaar wordt een bosgebied twee keer zo groot als Nederland gekapt om plaats te maken voor landbouw
– De landbouwgrond op aarde gaat snel in kwaliteit achteruit o.a. door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Geschat wordt dat zij nog maar 60 oogsten aankan.
– De vissoorten die nu commercieel worden bevist, zullen in 2048 praktisch uitgestorven zijn.
Bekijk hieronder de introductievideo van ‘Dead zone – Where the wild things were’:
Persbericht CIWF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Soya, mais en graan verdwijnt voor het grootste gedeelte naar de vee-industrie, maar volgens hj krijgt het vee alleen afval te eten, dat is pas een leugen en dan niet te vergeten hoeveel water die onzinnige dierlijke producten opslokken.
De grootste bedreiging van deze planeet is de veehouderij, maar de boer kijkt liever de andere kant op of naar zijn bankrekening.
Kengai, een leugen ? verklaar je nader.
Veevoer wordt echt niet van sojabonen gemaakt, maar van sojaschroot. En waar denk je dat de sojaolie blijft ?
Mais in veevoer is veelal mais gluten, ofwel het restproduct van de maizenafabriek.
Graan is een minder simpel verhaal, een groot deel van het gevoerde graan is restproduct van humaan gebruik, TGC,zemelen,grainpro en anderen. Een ander deel is voergraan, graan dat niet geschikt is voor humane consumptie(tarwe met te laag eiwit voor brood en pastaproductie, en granen geteeld in gebieden waar simpelweg geen humaan geschikt graan te telen is.
Ik ben niet de leugenaar, jij bent degene die er te weinig kennis van hebt.( geeft overigens niet, een mens kan niet alles weten)
Hier in Nederland word door de boeren zelf gezegd dat al hun mais tot veevoer word gemaakt, net zoals Brazilie er voor uitkomt dat bijna alle GMO soja verdwijnt naar de veehouderij, ook word het regenwoud gekapt om daar de Mc Donalds koeien te laten grazen, zou zeggen bekijk zelf eens objectief de onderzoeken, zie de film meat the truth of vegan 2016 en zo zijn er nog vele documentaires, die aangeven hoe wij belazerd en voorgelogen worden door de vlees en zuivel-industrie.
Maar dat is nog niet eens het ergste, het ergste is dat wij denken het recht te hebben op het mishandelen en vermoorden van miljoenen dieren per dag voor iets als de lekkere trek.
Kengai, nogmaals, jij hebt te weinig kennis om objectief te oordelen,
De in NL geteelde mais is snijmaïs, NL is niet eens geschikt om op grote schaal mais te telen voor humane consumptie( te vochtig klimaat, en te kort groeiseizoen om een geschikte droge maiskorrel te telen)
En nee, ook in Brazilië wordt de sojaboon eerst ontdaan van de waardevolle sojaolie voor humane consumptie en biofuel. Het restproduct(schroot en hullen ) gaat in veevoer
Dat daar regenwoud gekapt wordt voor weidegrond is idd een schande, maar daar kan de NLse boer niks aan doen.( konden ze het maar, hier is de vleesproductie vele malen efficiënter en milieuvriendelijker.
De beide door jou aangedragen films zijn natuurlijk verre van objectief en getuigen van zeer selectief shoppen in allerlei “promotiemateriaal “van anti landbouwclubs.
En nee, wij houden en slachten niet voor de lekkere trek, vleesconsumptie is an sich gezond en een natuurlijk gegeven. De mens is van nature een omnivoor, en geen vegetariër.
Dat jij blijkbaar wel daarvoor gekozen hebt is jou goed recht, en ik zal je er ook nooit voor veroordelen, maar verlaag je niet tot leugens en onzin om je gelijk aan een ander op te leggen.
Als ik de percentages zie betreffende de leefomstandigheden van kippen,95%, en varkens, 99%, dan rijst bij mij de vraag; Hoe is het mogelijk dat er nog *BLK op vlees, vleeswaar en eieren in de supermarkt aangeboden wordt. Was volgens mij al een wassen neus, maar nu ben ik daarvan overtuigd.
Nou, Nico, dat is maar relatief, wat is krap? gemeten naar maatstaven van de wet en regelgeving of naar maatstaven van dierenclubs ?En los daarvan, hoeveel procent van die landbouwgewassen gaan daadwerkelijk naar de dieren in de veehouderij? Soja, mais en palmolie worden niet alleen geteeld voor de veevoerindustrie, soja en mais gaan hoofdzakelijk in humane voeding en biofuel, de restproducten naar de veevoerindustrie.
De oliepalm wordt vooral geteeld voor de palmolie(humaan voedsel,margarine,verzorgingsproducten en biofuel) het afval(schroot) is voor ons mensen niet te gebruiken en gaat naar de veevoerindustrie.