Wist jij dat jouw mobiele telefoon bijdraagt aan het uitsterven van gorilla’s? Door de opgravingen van het metaal coltan in Congo komt niet alleen het leefgebied van de gorilla in gevaar, ook worden de dieren massaal afgeslacht om te dienen als voedsel.

mobiele telefoon
De productie van mobiele telefoons bedreigt gorilla’s | Foto: Limbe Wildlife Centre

Diep in de oerwouden van Congo vindt een duistere business plaats. Dag in, dag uit zijn daar mijnwerkers op zoek naar coltan, een metaalsoort die gebruikt wordt in mobiele telefoons. Het grootste deel van de wereldvoorraad van coltan ligt in Afrika, waarvan ongeveer 80 procent in Oost-Congo. Maar de natuurgebieden waar deze, vaak illegale, mijnbouw plaatsvindt, is ook de thuisbasis van duizenden gorilla’s. Voor de mijnbouw worden enorme stukken regenwoud platgegooid, waardoor het leefgebied van de gorilla steeds kleiner wordt en steeds meer gefragmenteerd.

Voedsel
Omdat de mijnen vaak in afgelegen gebieden liggen, zijn de mijnwerkers aangewezen op de natuur als voedselbron. De gorilla’s zijn hier het absolute slachtoffer van en worden gestroopt om te dienen als avondeten. Onderzoekers die in de natuurgebieden wonen en onderzoek doen naar de apen, hebben hele gorillafamilies afgeslacht zien worden met machinegeweren.

Daling gorillapopulatie
Sinds de komst van de mobiele telefoon, is het aantal gorilla’s in Congo enorm gedaald. In Congo wonen verschillende ondersoorten van de gorilla. Onderzoek laat zien dat de populatie van de oostelijke laaglandgorilla’s met zo’n 80% is afgenomen, van 18.000 naar 3.800. Een schrikbarende afname! De daling van de gorillapopulatie is zo snel gegaan dat de oostelijke laaglandgorilla’s recentelijk zijn toegevoegd aan de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Hiermee is deze ondersoort van de gorilla één stap verwijderd van uitsterven.

Toerisme
Jarenlang kwamen mensen naar Congo om gorilla’s te zien in het wild. Maar het land is erg achteruit gegaan na de burgeroorlogen. Inmiddels komen er nauwelijks toeristen meer naar Congo. Toeristen zouden echter een belangrijke inkomstenbron kunnen zijn voor het land. Hiermee zou de lokale economie worden gestimuleerd en zou er meer bescherming voor de gorilla komen, wanneer burgers beseffen dat het beschermen van het dier geld in het laatje brengt.

Telefoon recyclen
Door je telefoon te recyclen en minder vaak een nieuwe te kopen, kun je helpen aan een einde te maken aan het geweld tegen gorilla’s in Congo. De snelle doorlooptijd van telefoons zorgt ervoor dat de vraag naar coltan groot blijft, en er dus veel te verdienen valt met het metaal. Door je telefoon te laten recyclen bij één van de inzamelpunten, help je mee de vraag naar coltan te verlagen. Het Jane Goodall Institute riep hier al eerder toe op, omdat het leefgebied van chimpansees ook wordt bedreigd door het ontginnen van mineralen voor de productie van telefoons.

Bronnen: The Mirror, Gorillastichting, National Geographic ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen