De verwachting is dat de lichaamsgrootte van vissen tot 24% zal afnemen als gevolg van opwarming van de aarde. Dit is de conclusie van een team onderzoekers onder leiding van Dr. Cheung, verbonden aan de universiteit van British Columbia.
Cheung en zijn team ontwikkelde een wiskundig computermodel met als doel voorspellingen te kunnen doen over invloed van stijgende temperaturen op de lichaamsgrootte bij meer dan 600 verschillende vissoorten. Dit naar aanleiding van het feit dat wanneer temperaturen stijgen, water van de oceanen natuurlijk ook warmer wordt, wat weer direct gevolgen heeft voor de hoeveelheid beschikbare zuurstof in het water. Plus, zegt Cheung:
“Stijgende temperaturen beïnvloeden het metabolisme van de vissen. Het leidt tot grotere behoefte van zuurstof voor het uitvoeren van de normale lichamelijke functies, wat betekent dat er minder zuurstof ‘over’ is die gaat naar groei en ontwikkeling.”
Twee elkaar versterkende omstandigheden, waarbij de hoeveelheid zuurstof daadwerkelijk aanwezig in het water de grootste invloed blijkt te hebben.
Kleinere vissen door stijgende temperaturen, het is een voorspelling die onderschreven wordt door Dr. Alan Cauldron van de universiteit van Aberdeen, Groot Brittannië. Hij deed onderzoek naar veranderingen in groei bij schelvis met als leefgebied de Noordzee en kwam tot eenzelfde conclusie. Hij voegt toe:
“Kleinere vissen zullen minder en kleinere eieren produceren, wat een effect zal hebben op het voortplantingspotentieel en uiteindelijk de veerkracht van de gehele soort bij andere factoren als bevissing en verontreiniging negatief zal beïnvloeden.”
Cheung’s computermodel is ook gebruikt om voorspellingen te doen over de verschuiving van leefgebieden van verschillende vissen. Eerdere onderzoeken hebben namelijk al aangetoond dat onder invloed van temperatuurstijging, leefgebieden van vissen zich verplaatsen naar koelere wateren. Deze verschuiving blijkt neer te komen op 36 kilometer per tien jaar richting, ofwel de Noordpool of de Zuidpool.
Bron ©PiepVandaag.nl