Odie is een klein zwart/wit galgaatje. Het was haar kopje met de zwarte vlek over het oog, waar ik meteen op viel. Ze ziet eruit als een klein ondeugend boefje en dat is ze ook. Ze komt uit een overvol asiel in Cuenca, Spanje. De kleinere asiels hebben vaak niet voldoende middelen om de overload aan honden te kunnen voeden en medische zorg te bieden. Protectora y Santuario Scooby, het grootste asiel van Spanje, helpt vaak door het overschot aan galgo’s daar weg te halen en zelf op te nemen, zodat de kleinere asiels weer wat lucht hebben en de galgo’s hebben daarmee een betere kans op adoptie.
In februari 2013 is Odie dan ook verhuisd van Cuenca naar Medina del Campo. Eind maart 2013 is Odie naar Nederland gekomen, omdat ik haar had geadopteerd. Haar naam was destijds Toledana, wat erop duidt dat ze uit de omgeving van Toledo zou kunnen komen. Daarom heb ik haar Odie van Toledo genoemd. Odie was broodmager, haar ribbetjes, heupbotten en ruggengraat staken fors uit. Toen ik haar bij aankomst overhandigd kreeg, kroop ze direct tegen me aan en wilde op schoot. Een enorm lief knuffelhondje. Na een maand of twee werd ze al wat ronder en minder “bottig”.
Odie woont hier niet alleen, ze heeft een grote broer, Sabri, een grote brindle kruising Galgo/Greyhound, een galgozusje Matsi, ook zwart/wit, net als zijzelf, en sinds een paar maanden een nieuw galgozusje, Sonrisa, zwart met een grijs gezicht. Sabri is elf jaar oud en de drie dametjes zijn allemaal rond de zes jaar oud. Odie is nog heel erg speels, ze rent vaak door de kamer, terwijl ze met haar knuffelbeesten aan het gooien en smijten is, terwijl de rest lekker rustig ligt te slapen. Alle honden gaan in goede harmonie met elkaar om.
Odie van Toledo voelt zich prima thuis hier, is helemaal gewend aan het leven aan Nederland en gaat ’s avonds lekker slapen met haar broer en zussen in het grote bed.
Tina ter Wiel
Odie is geadopteerd via Greyhounds In Nood Nederland
Teken de petitie!
50.000 Spaanse galgo’s (windhonden) worden jaarlijks gedood dan wel in de steek gelaten. Podenco’s wacht vaak hetzelfde lot. De massale dump vindt jaarlijks plaats in februari. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met honden toegestaan is, waarbij de hond zelf de prooi opjaagt en doodt. Veel honden worden geadopteerd in Europese landen, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De jacht zelf moet verboden worden. Februari nadert: teken daarom nu de petitie om de Spaanse overheid op te roepen de jacht met galgo’s (en podenco’s) te verbieden!
Klik hier om de petitie te tekenen.
Broken Spirit
Karen Soeters maakte samen met Monique van Dijk Armor en Estefanía Pampín Zuidmeer de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, over het lot van de Spaanse galgo. Bekijk de documentaire hieronder:
BROKEN SPIRIT – The Galgo’s Last Run from PiepVandaag on Vimeo.