Het project Wat Nu? heeft als doel om vrijwilligers te werven die bereid zijn om in hun woonplaats te helpen met de verzorging van huisdieren, als het baasje dat even niet kan door ziekte.

Wat Nu
Foto: Pixabay

‘Ik ben ziek en kan de hond niet uitlaten, wat nu?’ Niet iedereen heeft buren of familie die op dat moment even kunnen of willen helpen. Vooral ouderen die plotseling geconfronteerd worden met ziekte of ander lichamelijk ongemak, waardoor ze een tijdje aan huis gebonden zijn, maken zich terecht druk wanneer ze hun hond niet kunnen uitlaten, of een ander huisdier niet de zorg kunnen geven die het nodig heeft.

De juiste zorg
Wat Nu? is een initiatief van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Deze organisatie zet zich in voor minima met een huisdier, bijvoorbeeld door het zoeken naar oplossingen voor plotselinge hoge rekeningen bij de dierenarts. Sinds kort is daar ook het project Wat Nu? bijgekomen. Inmiddels zijn er zo’n 500 vrijwilligers in het hele land die bereid zijn om zieke buurt- of plaatsgenoten te helpen als die even niet in staat zijn om zelf voor hun huisdier te zorgen. Het gaat hierbij vooral om mensen die niet het geld hebben voor een uitlaatservice of tijdelijke opvang. En zij willen natuurlijk dolgraag dat hun huisdier wel de juiste zorg krijgt. Initiatiefneemster Lilianne van Doorne vertelt aan PiepVandaag:

“Wij leggen een lijst aan van mensen per postcodegebied. Natuurlijk willen we wel eerst weten wat voor vlees we in de kuip hebben, want het is tenslotte ook een vertrouwenskwestie. In korte tijd zijn er nu 500 vrijwilligers die zich aangemeld hebben, maar dat zijn er natuurlijk bij lange na niet genoeg voor heel Nederland. Maar het project slaat wel aan en heeft al de nodige media-aandacht gekregen, bijvoorbeeld van lokale kranten. En dan zie je ineens dat een hele straat zich aanmeldt.”

Kattenbak
Wanneer Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn een aanvraag binnenkrijgt gaan ze in de database opzoek naar een ‘match’, en zodra die gevonden is worden aanvrager en vrijwilliger met elkaar in contact gebracht. Van Doorne:

“Het gaat bijvoorbeeld om het uitlaten van een hondje, of het meewandelen omdat iemand slecht ter been is. Maar ook kan gevraagd worden om te helpen bij het verschonen van de kattenbak, het konijnenhok of een vogelkooitje.”

Wat Nu
Wandelen met de hond of de kattenbak verschonen | Foto: publiek domein

Goed gesprek
Voordat een vrijwilliger op de lijst komt te staan vindt er eerst een goed gesprek plaats, want niet iedereen is geschikt voor dit vrijwilligerswerk:

“Het is belangrijk om goed de vinger aan de pols te houden. Veiligheid boven alles. Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar tegenwoordig moeten we wel alert blijven.”

Volgens Van Doorne snijdt het mes van Wat Nu? aan twee kanten; niet alleen wordt het dier geholpen met goede zorg, ook neemt het feit dat iemand zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar huisdier veel zorgen weg, waardoor mensen vaak sneller weer de oude zijn.

Aanmelden
Wil jij je ook aanmelden als vrijwilliger, om zowel dieren als hun zieke baasjes te helpen? Neem dan contact op met Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn, door een mailtje te sturen naar info@huisdierenwelzijn.nl. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen voor een kennismakingsgesprek. Vrijwilligers moeten 18 jaar of ouder zijn en aantoonbaar in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering. De stichting kan niet verantwoordelijk gesteld worden wanneer er iets misgaat, zo staat op de website te lezen.

Klik hier voor meer informatie over project Wat Nu?

©PiepVandaag.nl Bart van Riel