Je bent heerlijk op vakantie in Zuid-Europa en geniet van de zon. Maar net als je lekker zit te eten, zie je een mager katje voorzichtig naar je tafel sluipen. Zijn angst voor mensen, die hem meestal wegjagen of een trap na geven, zet hij opzij om te proberen een hapje te verschalken. Je hart gaat uit naar het dappere scharminkeltje. 

Kat Lizzie opgevangen door Stichting Dierenhulp Menorca
Kat Lizzie opgevangen door Stichting Dierenhulp Menorca

Het dierenleed in zonovergoten landen

Het valt niet mee om een zwerfdier te zijn, zeker in de zuidelijke Europese landen. Veel Portugezen, Spanjaarden, Italianen en Grieken zien katten en honden als ongedierte en behandelen ze slecht of doden ze zelfs. Dat een gecontroleerde en verzorgde zwerfdierpopulatie juist overlast vermindert, is tot deze landen nog niet doorgedrongen. De treurige toestand van zwerfdieren doet dierenliefhebbers op vakantie dan ook vaak verdriet.

Ook op Menorca, het noordelijkste eiland van de Balearen, hebben de dieren het zwaar. In de zomer worden ze bijgevoerd door toeristen, maar veel hoteleigenaren zijn ware sadisten die in de winter katten (dreigen te) doden. Vergiftiging of ophanging van deze hulpeloze dieren zijn geen uitzondering. De touroperators, die een grote rol kunnen spelen in de verbetering van de omgang met zwerfdieren, kijken de andere kant op: ondanks populaire missies als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen die een hogere mate van betrokkenheid bij dierenwelzijn suggereren.

Dierenhulp op Menorca

Gelukkig krijgen de zwerfdieren buitenlandse hulp. Nederlandse, Duitse en Engelse organisaties doen wat ze kunnen om de Menorcaanse katten en honden te ondersteunen. Zo heeft de Nederlandse Stichting Dierenhulp Menorca inmiddels drieëntwintig voederplaatsen voor katten, in het westen van het eiland. Zo’n zeven vrijwilligers zorgen dat de katten te eten hebben en bij ziekte naar de dierenarts gaan. Een paar keer per jaar worden vele katten ontwormd en ontvlooid, wat een hele klus is met halfwilde dieren. Alle katten die bij de voederplaatsen komen zijn gecastreerd of gesteriliseerd, dankzij dierenartsen die via Tierhilfe Menorca en Europäischer Tier- und Naturschutz e.v. (ETN) gratis komen opereren. Ook voor de opvang van zwerfhonden werkt de stichting nauw samen met Tierhilfe. Deze hulpverlening is hard nodig, want de Menorcaanse dierenbescherming (Protectora d’Animals) kan de zwerfdierpopulatie niet alleen aan.

Dierenbescherming en opvang

De dierenbescherming op Menorca bestaat uitsluitend uit vrijwilligers en heeft twee afdelingen: een in het westen (Ciutadella) en een in het oosten (Mahon). De subsidie die ze per afdeling kreeg stelde weinig voor en is per 2011 zelfs helemaal stopgezet. Aan beide kanten van het eiland is een particulier asiel, dat veel te weinig middelen heeft om daadwerkelijk een verschil te maken. Daarom krijgen dieren die er langer dan drie weken verblijven zelfs een spuitje, bij volle bezetting. De Protectora d’Animals heeft in Ciutadella inmiddels een eigen opvang ingericht (de Tanca), die door Stichting Dierenhulp Menorca ‘het Paradijs’ wordt genoemd. Hier worden de dieren liefdevol verzorgd en doen de medewerkers hun uiterste best ze aan een nieuw thuis te helpen. De stichting werkt samen met het Paradijs/de dierenbescherming en doneert geregeld voedsel, wormenkuren en pipetten tegen vlooien. Samen organiseren ze vangacties voor castratie- en sterilisatierondes.

De goede kant op

De oudste vrijwilliger van de stichting, de Duitse Marlène, is 81 jaar. Zij is nog elke dag in touw voor de dieren en heeft al heel wat katten en honden verzorgd. Waar haar hulp eerst een druppel op een gloeiende plaat leek, ervaart ze nu dat de organisatie echt een rol van betekenis speelt. Bijna alle katten in de plaatsen Son Xoriguer, Cala’n Bosch, Cap D’Artrutx, Cala Blanca , Sa Caleta, Son Carrio, Es Pinaret en Son Oleo worden het hele jaar door verzorgd. Stichting Dierenhulp Menorca breidt het werkterrein elk jaar verder uit; steeds meer katten moeten geloven aan de vangkooi en het scalpel. Met de inrichting van een nieuwe operatiekamer in het westen van het eiland, hoopt de stichting nog meer castraties en sterilisaties te kunnen realiseren. Samen met de dierenbescherming en organisaties als Tierhilfe Menorca en Cats in Need (Oost-Menorca) zorgt Stichting Dierenhulp Menorca dat het lot van zwerfdieren zichtbaar verbetert.

Help katten als Lizzie en Marinuske!

De toegewijde vrijwilligers van Stichting Dierenhulp Menorca en het Paradijs doen elke dag hun uiterste best met zeer beperkte middelen. Wil je de katten helpen en kun je een paar euro missen? Ga dan naar www.dierenhulpmenorca.nl en doneer!

Kat Marinuske opgevangen door Stichting Dierenhulp Menorca
Kat Marinuske opgevangen door Stichting Dierenhulp Menorca

Zie ook:

Tierhilfe Menorca www.tierhilfe-menorca.de

Cats in Need www.catsinneedmenorca.com

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde